Fotografkinja Marisa Rot: Prekidanje ciklusa nasilja je najvažnije za budućnost 1Foto: Iris Schneider

Inspirisana porodičnom tragedijom, fotografkinja Marisa Rot, ovenčana Pulicerovom nagradom, u subotu je u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu, otvorila svoju izložbu “Jedna osoba plače: Žene i rat”, koja se bavi neposrednim i dugotrajnim uticajem rata na žene u različitim zemljama i kulturama širom sveta. Izložba je deo programskog luka “Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture koja stavlja u fokus umetničke programe sa snažnom promocijom kulture mira, stavljajući kulturu dijaloga u prvi plan. Organizator izložbe je udruženje Vina Production iz Francuske, a publika može da je pogleda do 24. juna, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

„Moja baka mi je ostavila upaljeno svetlo. Osećam to u svom srcu, iako je nikada nisam upoznala. Bila je ubijena na pragu svoje kuće u Novom Sadu u Jugoslaviji, zajedno sa njenim mužem, majkom i bratom, hladnog januarskog dana 1942. godine, zato što su bili Jevreji”, ovako svoja osećanja prilikom posete Novom Sadu, opisuje međunarodno priznata slobodna fotoreporterka Marisa Rot, čiji je deo porodice streljan u Novosadskoj raciji, jednom od najstrašnijih zločina u istoriji Novog Sada.

Rođena je i odrasla u Los Anđelesu, ova umetnica bila je angažovana u prestižnim medijskim kućama kao što je The New York Times sa kojima je radila širom sveta. Rot je bila deo fotografskog osoblja lista The Los Angeles Times, koji je osvojio Pulicerovu nagradu u kategoriji Best Spot News, za izveštavanje o neredima u Los Anđelesu 1992. godine.

Šta publika ima priliku da vidi na vašim fotografijama? Kakvo je vaše zapažanje kada su u pitanju uticaji rata na žene? Fotografije su nastale tokom perioda od preko trideset godina.

Fotografkinja Marisa Rot: Prekidanje ciklusa nasilja je najvažnije za budućnost 2
Foto: Alain Labbe

– Moja percepcija uticaja rata na žene je da one imaju ista iskustva bez obzira na geografiju, nacionalnost, etničku pripadnost i religiju. Njihova iskustva su potpuno ljudska i univerzalna – preživljavanje, tuga, trauma i otpornost. Fotografije su izložene u programu „Tvrđava mira“ u Novom Sadu.

Zbog čega ste se odlučili da to budu isključivo žene?

– Kada sam radila kao fotoreporter, delovalo mi je kao da se o ovom aspektu rata nedovoljno izveštava i da je veoma važno da se na to stalno iznova skreće pažnja.

Proteklih mesec dana, Novi Sad je kao Evropska prestonica kulture posvetio pažnju isključivo ženama i njihovom stvaralaštvu, u okviru prethodnog programskog luka „Heroine“. Šta mislite, koliko se položaj žene u društvu, nauci i umetnosti promenio, unapredio?

– Pred nama je još dug put, ali osećam da mogućnosti i svest rastu. Događaji kao što je Novi Sad – Evropska prestonica kulture i sve izložbe i panel diskusije koje će biti predstavljene, prilika su da nastavimo da podstičemo sve ono što žene mogu da postignu.

Vi ste uistinu primer umetnice koja radi na negovanju kulture sećanja. Koliko je to važno danas i da li nam preti opasnost od zaborava?

– Nadam se da nikada nećemo zaboraviti žrtve rata jer trauma traje generacijama. Prekidanje ciklusa nasilja je ono što je najvažnije za budućnost.

Šta, po Vašem mišljenju, možemo postići umetnošću i koliko ona može da doprinese dijalogu pomirenja?

– Umetnost može biti univerzalna u izražavanju onoga što znači i kako je to biti čovek. Takođe može biti veoma pozitivna polazna tačka za doprinos dijalogu o pomirenju jer inspiriše emocije, evocira istoriju i može pokazati šta je zajedničko različitim ljudima.

Programski luk „Tvrđava mira“, koji traje do 17. jula u Novi Sad će dovesti važne evropske mislioce i eksperte koji će kroz izložbe, koncerte i tribinski program diskutovati o budućnosti Evrope. Da li je ovo idealna prilika da u ovakvom okruženju razmenimo ideje o suprotstavljanju izazovima i stvaranju svojevrsne Evrope mira?

– Mislim da je programski luk „Tvrđava mira“ idealna prilika za razmenu ideja o suočavanju sa izazovima i stvaranju takozvane Evrope mira u ovom okruženju, jer je reč o nadi i svesti i o davanju trajnog doprinosa. Ovo potencijalno može da inspiriše značajne promene u budućnosti.

Mesec dana TVRĐAVE MIRA u Novom Sadu
U okviru programskog luka „Tvrđava mira“, koji traje od 17. juna do 17. jula ove godine, Novi Sad – Evropska prestonica kulture, publika je u prilici da prisustvuje na gotovo 150 kulturnih događaja, sa umetnicima i umetnicama iz 30 zemalja.

Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture, poziva sve da zajedno kritički promislimo o uzrocima i posledicama ratnih sukoba i krenemo u potragu za kulturom mira kroz teoriju i društveno angažovanu umetnost. Takvo promišljanje upućuje nas na suočavanje sa prošlošću, nov odnos prema kulturi sećanja, odavanje počasti žrtvama ratova u svetu, Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Kroz izložbe, performanse, predstave, mjuzikl, koncerte i filmske projekcije negujemo kulturu sećanja, istražujemo različite koncepte mira, zajedništva i umetničkog bunta, i promovišemo antifašističke ideje.

Neki od programa, poput Rekvijema, odaće počast žrtvama rata, dok će programi Eutopija voditi do novih modela suživota u Evropi. Publika će moći da se upozna sa angažovanom umetnošću kroz ciklus programa Bunt, a Golubica će predstaviti Novi Sad kao primer evropskog mira.

Detaljan program i satnica na novisad2022.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari