-Nama javni nastupi mnogo znače. Bilo je lepo iskustvo, ipak je ovo dvorac a s obzirom da je ovde nastupao List svima nam imponuje – kaže učenica zrenjaninske muzičke škole Jelena Popov, violinistkinja.

Festival u svom prvom izdanju ima revijalni karakter, promoviše klasičnu muziku i mlade izvođače, soliste, instrumentaliste i horove. Pokenulo ga je udruženje Poslovnih Žena Sofia, uz svesrdnu pomoć Color Media Communications.

-Želili smo da novom idejom objedinimo kulturni i turistički sadržaj, koji će ujedno promovisati talente. Učešćem umetnice iz Italije Elise Tomelini ponudili smo kvalitet već u ovoj prvoj godini– navela je Marijana Kerleta, predsednica Udruženja poslovnih žena Sofia.

Pokrovitelji festival su AP Vojvodina, grad Zrenjanina i „Generali osiguranje“ .

-Naša želja i aktivnosti bili su usmereni da napravimo novu vrednost, što mislim da smo postigli ovim festivalom. Pripreme su počele pre više od godinu dana, cilj je afirmacija mladih umetnika i izvođača – naveo je pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Duško Radišić.

Pored predstavljanja mladih talenata, program prvog Franc List festa ugostio je specijalnu gošću, svestranu italijansku pijanistkinju Elisu Tomelini, poznatu po širokom repertoaru od romantičarskog do novih žanrova. Za nastup u Ečki odabrala je Šopenove “Fantazije” i Listove etide. Selektor festivala je Jovanka Višekruna Janković, a u programskom odboru festivala su Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, Aleksandra Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Maja Alvanja, Piano City, Novi Sad, Dezso Janoš, direktor Collegium Hungaricum, Beograd.