Francuski institut u Srbiji obeležava 70 godina postojanja 1Foto: Jola

Francuski kulturni centar „stigao“ je u Beograd 1951. sa misijom da održava stare i gradi nove puteve svestrane saradnje između Francuske i Srbije.

Odmah je stekao veliku popularnost, kako u našim umetničkim krugovima, tako i kod publike. Danas „naslednik“ ove ustanove, Francuski institut, 21. juna svečano obeležava 70 godina postojanja u našoj zemlji, a njegov direktor Manuel Buar, najavljuje bogat i raznovrstan program.

– Želimo da sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Posle teškog perioda pandemije, želimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja – kaže Buar.

Na svečanom otvaranju programa, u 14 sati ispred zgrade Instituta u Knez Mihailovoj ulici, publici će se pored Buara obratiti i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, naša ministarka kulture Maja Gojković, kao i umetnici i studenti koji će govoriti o svom odnosu sa Francuskom i Francuskim institutom u Srbiji.

Popodnevni program obeležiće umetnički nastupi, besplatni testovi nivoa francuskog jezika, informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj… DJ Gringo predstaviće savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraće svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampaće i prodavati majice „70 godina“, a tu su i grupe Balkan Fury i Stanica Servis koje će izvoditi savremeni i hip hop ples.

Završetak i zatvaranje manifestacije zakazani su za 18 časova uz nastup francuske plesne trupe Sine Qua Non Art, u izlozima Francuskog institute, a njeni osnivači, koreografi Kristof Beranžer i Žonatan Pranlas-Dekur borave u Beogradu tokom juna i rade sa studentima Instituta za umetničku igru.

Svetska mreža

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta. On danas ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a posvećen je i mladima, i njihovoj mobilnosti, kulturnim i društvenim inovacijama, organizovanju debata o mnogim značajnim savremenim temama (održivi razvoj, društvena i teritorijalna povezanost, lažne vesti, pitanja rodne ravnopravnosti…).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari