Izabel AđaniFoto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

 

Slavnoj francuskoj glumici Izabel Ađani sudiće se u Parizu 19. oktobri zbog utaje poreza i pranja novca.

Ađani je optužena da je prevarila poreske vlasti 2013, 2016. i 2017. kroz dva mehanizma. Prikrila je „donaciju od dva miliona evra od Mamadua Dianje Ndiajea, pod pokrićem kredita, koji joj je omogućio utaju 1,2 miliona evra poreza na transfere“ i fiktivno je boravila u Portugaliji, što joj je omogućilo „utaju 236.000 evra poreza na dohodak“, piše CNEWS.fr, a prenosi Index.

Mamadu Dianje Ndiaje uticajni je senegalski preduzetnik, predsednik Senegalskog nacionalnog olimpijskog i sportskog odbora (CNOSS) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Takođe je predsednik Organizacionog odbora za Olimpijske igre mladih (YOG), zakazanog za 2026. u Senegalu.

„Izabel Ađani osporava iznete navode iz optužnice i nije počinila nikakvo krivično delo“, tvrde njeni advokati, smatrajući da je optužba „neutemeljena i nesrazmerna“.

„Francuska poreska uprava svim sredstvima pokušava da prekvalifikuje ovaj kredit u donaciju uprkos godinama otplaćivanja“, rekli su glumičini advokati i dodali da je Ndiaje takođe kum njenog sina.

Glumici će se suditi i za pranje novca tokom 2014. godine. Osumnjičena je da je „prošla kroz američki bankovni račun i nije prijavila poreskim vlastima iznos od 119.000 evra od ofšor kompanije s nepoznatim stvarnim vlasnikom i ulaganja u Portugaliji“, rekao je izvor iz suda, a preneo Le Monde.

Istraga je otvorena 2016. godine nakon otkrića Panamskih dokumenata o sistemu utaje poreza putem računa u poreskim rajevima. Izabel Ađani navedena je kao vlasnica kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari