Gala koncert "Jazz Clasicc" 17. oktobra u Velikoj Sali Akademije 28 1Foto: Promo

Pod nazivom Jazz classic, u nedelju, 17. oktobra u 19 časova, u Velikoj sali Akademije 28, biće održan koncert kvarteta slavnog ruskog saksofoniste Olega Kirejeva, koji će nastupati sa bubnjarom Urošem Stamenkovićem, kontrabasistom Brankom Markovićem i pijanistom Milovanom Paunovićem. 

Jazz Classic je projekat koji sadrži džez standarde velikana poput Kola Portera, Džozefa Kozme, Berni Milera.., u autentičnom aranžmanu Kirejeva i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta.

Vodeći ruski saksofonista, kako su ga ocenjivali svetski džez kritičari, oslobođen je žanrovskih ograničenja.  „Njegov zvuk je hipnotički i senzualan. Ponekad grleni, kao kod Koulmena Hokinsa, a nekada hrapav i opčinjavajući, kao kod velikog Bena Vebstera.

On svira ujednačeno, što je svojstveno samo odabranima“, pisao je o Kirejevu ugledni časopis All About Jazz.

Prema rečima Kirejeva, saksofon se sa svojim senzualnim tonom i prodornom melodijom potpuno zasluženo smatra najromantičnijim muzičkim instrumentom.

– Nije potrebno biti stručnjak da bi se slušao i voleo džez. Džez, kao i bilo koji pravac u umetnosti, životu, bilo kojoj delatnosti, u bilo čemu – ima mnoštvo tonova, nijansi, boja i osobenosti. Volim da pišem i izvodim muziku za široki krug ljudi, za one koji odavno traže nove utiske, i one za koje je muzika prijatna i svakodnevna podloga, izvor za dizanje raspoloženja i stvaranja atmosfere.

Postoje džez numere koje vas obuzimaju, plene i ne puštaju.

Na novom albumu Jazz Classic snimio sam osam  najzaraznijih“: All of Me, Misty, Autumn Leaves, Take the A Train i druge – ističe Kirejev pred svoj beogradski koncert.

Ruski saksofionista poznat je u svetskim džez krugovima, njegov album The Meeting, snimljen uz učešće istaknutog džez trubača Toma Harela, dospeo je na listu TOP 100 američkih radio-stanica i zadržao se na njoj nekoliko nedelja.

„Oleg svira čudesnu kombinaciju stilova, uključujući mnogo muzičara. Čujem prizvuk dvadesetih godina i Džona Koltrejna u kombinaciji sa nestrukturiranim džezom”, pisao je o njemu američki muzičar Bad Šenk, a po oceni britanskih časopisa

The Express Star i The Evening Mail, „Oleg može da uživa sa svojom reputacijom hard svinga, velikog i talentovanog muzičara i zabavljača. Saksofonista tenor iz Ufe sa Urala je revolucionarni ruski džezer…”

Našoj džez publici Oleg Kirejev je poznat po vrlo aktivnoj saradnji sa našim muzičarima, pre svega s Vasilom Hadžimanovom i pijanistom Draganom Čalinom, s kojima ima zajedničke projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari