Galaksija, prva robotska šaka i Kompjutorija – šta je sve obeležilo računarsku industriju u Jugoslaviji? 1Foto: Oblakoder Promo

Oblakoder kroz novi serijal tekstova predstavlja istoriju razvoja računara na našim prostorima, koji će se naći na sajtu Oblakodera od utorka, 5. septembra.

Oblakoder magazin se kroz interaktivan i inovativan način u saradnji sa kompanijom DataArt bavi razvojem računara i IT industrije u Jugoslaviji. Tekstovi koji su nastali kao rezultat višemesečnog istraživanja prožeti su interaktivnim elementima kao što su video igrama, zvučnim zapisima i fotografijama koje smo pronašli u različitim arhivama. Kroz ovaj serijal čitaoci i ljubitelji računara imaće priliku da se, kroz različite priče, upoznaju sa načinima na koje se razvijala računarska industrija na prostorima nekadašnje zemlje, u kojoj meri je bila uspešna i koje inovacije je postavila – čak i na svetsku scenu.

Galaksija, prva robotska šaka i Kompjutorija – šta je sve obeležilo računarsku industriju u Jugoslaviji? 2
Foto: Oblakoder promo

Kroz istraživanja ali i kroz razgovore sa različitim akterima koji su bili deo stvaranja IT industrije u Jugoslaviji, Oblakoder magazin je kroz serijal tekstova obradio nekoliko tema među kojima su: prostori razvoja računarstva i IT industrije u Jugoslaviji, prvi računari, razvoj video igara, odnos umetnika i računara na prostoru Jugoslavije, muzičko stvaralaštvo koje je nastajalo i bilo pod uticajem razvoja računara, prvi roboti, ali i prvi magazini koji su u svoj fokus stavljali računare.

Galaksija, prva robotska šaka i Kompjutorija – šta je sve obeležilo računarsku industriju u Jugoslaviji? 3
Foto: Oblakoder promo

Računari koje ljude sami sklapaju, razvoj prve protetičke robotske šake, prvi robot koji je delio propagandne letke na Zagrebačkom velesajmu, prva kompozicija nastala na računaru – neki su od segmenata istorije razvoja računara na prostoru bivše Jugoslavije o kojima mlađe generacije možda ne znaju dovoljno, a o čemu će moći da čitaju od utorka, 5. septembra na sajtu Oblakodera, na potpuno novom odeljku.

Čitaoci će, takođe, moći i da se oprobaju u nekoj od video igara iz perioda 80-ih koje su bile aktuelne krajem prošlog veka.

Projekat je pokrenut na inicijativu Oblakodera i kompanije DataArt koja ima 26 godina iskustva i koju čine timovi visoko obučenih inženjera širom sveta, sa dubokim poznavanjem sektora industrije i tekućim istraživanjem tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari