Evrovizija 2023, jedna od najpolitičnijih poslednjih godina 1Foto: Matt Crossick / PA Images / Profimedia

Biće raketa, vojnika i brkatih muškaraca u gaćama koji će ismejavati Vladimira Putina kao „krokodilskog psihopatu“ – i to je samo hrvatski nastup, piše Gardijan uoči večerašnjeg velikog finala Evrovizije 2023, koje ocenjuje kao jedno od politički najooštrijih u poslednjim godinama.

Jedno od politički najoštrijih finala Evrovizije poslednjih godina održava se večeras u Liverpulu u pozadini rata u Ukrajini koji ne pokazuje nikakve znake završetka

„Zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se obrati uživo tokom četvorosatnog prenosa odbijen je jer su organizatori bili zabrinuti da time rizikuju politizaciju takmičenja.

Međutim, u 67. izdanju ovog ritualno izuzetnog događaja biće malo suptilnosti“, piše Gardijan, dodajući da će veliki muzički spektakl početi nastupom prošlogodišnjih pobednika, ukrajinskog Kaluš orkestra, koji će otpevati svoj ratni hit „Stefania“.

Spektakl će biti prenošen uživo za globalnu televizijsku publiku, više od 160 miliona ljudi iz M&S Bank Arene na obali Mersija.

Jednu od najpolitičnijih pesama izvešće hrvatski nadrealistički pank rok bend Let 3, koji pevaju o „krokodilskom psihopati“ Putinu i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Bend, koji se pojavljuje na bini u vojničkim odelima i iscrtanim brkovima pre nego što se skinu u donji veš i otkriju ogromne rakete, upoređen je na internetu sa onim što bi rezultiralo „ako bi Super Mario, jež Sonik i Boj Džordž imali bebu“.

I u nastupu predstavnika Švajcarske padaju rakete a stihovi su: „Ne želim da budem vojnik, vojnik. Ne želim da se igram sa pravom krvlju.“

Svaki nastup će biti predstavljen video snimcima „razglednica“ koji prikazuju znamenitosti Ukrajine i Britanije, zajedno sa 35 drugih nacija koje se takmiče, kao potvrda ovogodišnjeg slogana „ujedinjeni muzikom“, kao i da bi se skrenula pažnja na zemlju pod opsadom.

Jer, podsetimo, Velika Britanija i Liverpul su domaćini Evrovizije umesto Ukrajine.

Biće i suza. Kovoditeljka Hana Vadingem, zvezda Teda Lasoa, delovala je emotivno tokom izvođenja pesme „You’ll Never Valk Alone“ na probama u petak.

Pesmu, koja je postala himna fudbalskog kluba Liverpula, izvešće Dankan Lorens iz Holandije tokom krugova glasanja, a biće snimci uživo Ukrajinaca koji pevaju u Kijevu.

Ukrajina ima za cilj da postane prva zemlja od Irske 1994. koja je pobedila u dve uzastopne godine.

Elektro duo Tvorchi, čije su probe kod kuće prekinute sirenama za vazdušne napade, nadaju se da će pobediti na glasanju solidarnosti sa svojom pesmom „Heart of Steel“, koja upozorava na pretnju nuklearnog armagedona.

Par, koji je ove nedelje prošetao tirkiznim tepihom Evrovizije u blejzerima sa ugraviranim imenima i težinom beba koje su prerano rođene zbog rata, prikupljaju novac za kupovinu neonatalnih inkubatora za svoju zemlju.

Džefri Keni, pevač, rekao je da će razmotriti prodaju čuvenog trofeja u obliku mikrofona ako pobedi u subotu, nakon što je Kaluš orkestar prodao prošlogodišnju nagradu kako bi prikupio 900.000 dolara (713.000 funti) za ukrajinsku vojsku.

„Ako pobedimo, u redu je – prodaćemo trofej. Prodaćemo našu odeću, nije važno“, rekao je on.

Tvorči nikada nije očekivao da će biti izabran da predstavlja svoju zemlju – kupili su karte za voz iz Kijeva na dan izbora. Njihov rodni grad, Ternopolj u zapadnoj Ukrajini, navodno su ove nedelje granatirale ruske snage.

„Rezultati u ovom slučaju nisu bitni“, rekao je Keni.

„Prva stvar je pobediti u ratu jer je to jedini način na koji možemo da budemo domaćini“.

Međutim, svako ko očekuje da će Ukrajina doći do pobede treba ponovo da razmisli.

Švedska je odbegli favorit sa svetlucavim povratkom za Lorin, koja je pobedila na takmičenju 2012. sa himnom „Euforia“.

Finac Kaarija, koji je ove nedelje pozirao za selfije sa obožavaocima ispred sopstvene mobilne saune u Albert Doku u Liverpulu, neverovatno je popularan, a njegov „Ča Ča Ča“ je jedan od najvećih ovogodišnjih ušnih crva.

Britanka Mej Miler, koja još nije bila rođena kada je Britanija poslednji put bila domaćin Evrovizije, trebalo bi da završi među prvih 10 sa „I Wrote a Song“, što bi posle prošlogodišnjeg drugoplasiranog bilo drugo mesto u zemlji od 2009.

Ejdrijan Bredli, ekspert za Evroviziju, rekao je da je standard performansa ovogodišnjih takmičara bio korak u odnosu na prethodne godine, čemu je pomogla „zaista impresivna“ BBC produkcija.

To je takođe bila jedna od najpolitičnijih Evrovizija poslednjih godina, rekao je, uprkos pokušajima organizatora da budu studiozno neutralni.

Bredli je naveo da sve to što se dešava Ukrajincima utkano i u nastupima kao kod sirena za vazdušni napad u pesmi „Ordinary World“ pa sve do boja ukrajinske zastave…

„Mislim da producenti emisije guraju u potpunosti koliko mogu i dobro rade na tome“, ocenio je.

Pol Bredli, koji je ranije radio za Evroviziju, rekao je da Bi-Bi-Si i Evropska radiodifuzna unija, koja je vlasnik takmičenja, nisu bežali od rata uprkos pravilima o nepolitičkoj prirodi takmičenja.

„Politika dolazi na Svetsko prvenstvo, dolazi na Olimpijske igre, a takođe i na Evroviziju – ali sve u svemu, to je i dalje zabavna emisija“, rekao je on.

„Mislim da je to najvažnije da je radosno. Pandemija nam je pokazala da nam je potrebno bekstvo, a Evrovizija to nudi u izobilju“ zaključio je Pol Bredli, navodi Gardijan.

Podsetimo, u večerašnjem prenosu finala Pesma Evrovizije koje će biti emitovano na prvom programu RTS, predstavnik Srbije Luk Blek nastupiće peti po redu s pesmom „Samo mi se spava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari