Gataličina odluka – težak udarac i za Ninovu nagradu i za žiri

Povodom odluke cenjenog pisca da odustane od trke za Ninovu nagradu za Danas govore: Teofil Pančić, Ivan Milenković, Svetislav Basara, Marko Vidojković i Dejan Atanacković

Ostavite komentar


  1. Ko su Vidojković i Pančić? Razumem da Basara nešto kaže. A Atanacković neka primi orden od nekog novog predsednika i da ne uči boljeg od sebe šta mu je činiti.

  2. Ne razumem šta je gospodin Gatalica hteo da kaže, kako reče, povlačenjem svog romana iz konkurencije za NINa? Da li on to preporučuje svoj roman čitaocima kao roman koji je, eto, povučen iz konkurencije, a nagradu bi sigurno dobio?… nećeš da učestvuješ, ok, ali zašto misli da je važno da svi znaju kako on neće učestvovati!… ejjj..

  3. Napad na Ninov ziri je izanđala matrica privilegovanih drzavnih pisaca kojima te privilegije izmiču jer dolaze bolji pisci. Vecinu knjiga u zadnje dve godine iz uzeg izbora sam procitao, sjajno iskustvo. Privilegija je imati ovakav žiri i pratim njihove kritike tokom cele godine. Miljenko Jergovic je izjavio da knjige u nasoj kituri postoje jer Teofil Pančić piše o njima i da je Teofl Pančić naš Marsel Rajh-Ranicki.
    Drago mi je sto je žiri odoleo pritiscima

  4. Kažu da je lanac jak koliko i njegova najslabija karika. Pitam se zašto to, bez svake sumnje jasno i istinito opažanje ne bi bilo primenjivo i u oblasti kulture? A kultura jednog društva, pritom mislim da je prisutna i u Sorabiji mada o njenoj razini i dometima ne sudim (a i što bih?), aktuelni značaj i vrednost i NIN-ove nagrade (batalimo istorijski sentiment) kao i ostalih roba ne bi trebalo (mada možemo a to i činimo najčešće kao kolektivitet) ceniti van neoliberalnog konteksta a bogami i etike (što je žalosno, mada šta u sorabiji nije?). Dakle, NIN-ova nagrada vredi kao 35 prosečnih plata sorabijskih ili stotinak minimalnih penzija. Malo li je na ovu skupoću?
    Ako se ne varam, uočio sam spominjanje nekakvih kriterijuma. Pitam se koliko oni koštaju? Da znam, možda skupim dovoljno u kesu da podmirim troškove a o etici nećemo ovaj put. Uostalom, ko još u Sorabiji uistinu vodi računa o etici dok „Palma njiše grane“?

  5. U suštini, sve je ovo jedna velika papazjanija. I potpisnici bojkota i Gatalica i cela priča. Tipično „SNS“ vremenu u kojem živimo. Kada je sebi, kao piscu ili uredniku, nameštao nagrade – nije se nimalo bunio. Jednom Kukiću, članu žirija, nije ni do članaka, a priča o komentencijama… ovo nije ništa drugo osim dobro organizovanog rada botova-uzdanica aktuelne vlasti…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.