Glavni favorit "Toni Erdman” 1

Proteklih meseci 3.000 članova Evropske filmske akademije glasalo je za najbolja evropska ostvarenja, a dobitnici nagrada EFA takozvanih evropskih Oskara biće poznati u subotu, kada je u Vroclavu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, zakazana dodela nagrada.

Glavni favorit u kategoriji za najbolji film je nemačka komedija „Toni Erdman”. Ovaj film o odnosu oca i ćerke ima i najviše nominacija – čak pet. Tako je autorka Maren Ade nominovana za najbolju režiju i za najbolji scenario, dok su glavni glumci Sandra Huler i Peter Simonišek među kandidatima za najbolje uloge. Za najbolji film nominovan je i aktuelni kanski pobednik „Ja, Danijel Blejk”. Ovaj film ima još tri nominacije – veteran Ken Louč nominovan je za najboljeg reditelja, pisac Pol Laverti za najbolji scenario a Dejv Džons za najboljeg glumca.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j0uwi5EPnpA]

Među nominovanima za najbolji evropski film je i „Hulijeta”, a slavni španski reditelj Pedro Almodovar je među kandidatima za najbolju režiju. Zanimljivo je da su glumice Ema Suarez i Adriana Ugarte zajedno nominovane za najbolju žensku ulogu, budući da obe igraju Almodovarovu Hulijetu u različitim životnim dobima. Pol Verhoven je takođe jedan od kandidata za najbolju režiju i njegova drama „Ona” nominovana je za najbolji film, a Izabel Iper za najbolju glumicu. Poslednji nominovani za evropskog Oskara u kategoriji za najbolji film je britanska drama „Soba”.

Rumun Kristijan Munđiju nominovan je za najbolju režiju i za najbolji scenario za film „Matura”, a među najboljim scenaristima je još i Poljak Tomaš Vasilevski („Ujedinjenje države ljubavi”).
Od glumica nagradi EFA se mogu nadati i Valeria Bruni Tedeši („Like Crazy”) i Trine Dirholm („Komuna”), koja je nagrađena za ovu ulogu Srebrnim medvedom u Berlinu. Od glumaca još su nominovani i Havijer Kamara („Truman”), Hju Grant („Neslavno slavna Florens”), zatim Burghart Klausner („The People vs. Fritz Bauer”) i Rolf Lasgard („A Man Called Ove”).

Na 29. dodeli EFA nagrada biće uručeno i počasno priznanje, koje je ovaj put pripalo glumcu i producentu Pirsu Brosnanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari