Gledala sam predstavu o Čehovu u Beogradu sa našim glumcima: U publici niko nije govorio srpski, a svi su sve razumeli 1Foto: Privatna arhiva

Predstava Iza Čehova sinoć je igrana u Teatru Vuk u Beogradu. I ništa ne bi bilo čudno, da u publici osim mene i moje prijateljice niko nije govorio srpski.

Predstava o Čehovu koju sam gledala sinoć potpuno mi je unela novu percepciju  pozorišta. Kada sam ušla u pozorište, prva asocijacija je bila da sam pogrešila mesto.

Oko nas se čuo samo ruski. Pomislila sam da smo pogrešile i da smo upale na rusko veče, međutim,  kada smo krenuli ka sali, videle smo da je to publika koja ide na istu predstavu.

Pomislila sam da je predstava na ruskom, ali telefon mi je vrlo brzo dao informaciju, predstava je na srpskom.

Pitanje koje se sledeće nameće je bilo ili da gledaoci iz Rusije toliko dobro znaju Čehova, da im prevod nije potreban, ili je u pitanju možda opera, balet…

Dilema je bila otklonjena onog časa kada je sve počelo. Iznad bine je bio postavaljen veliki led ekran na kome je išao prevod.

Predstava “Iza Čehova” inspirisana je delima A. P. Čehova, dramski tekst prati stvaranje ovog velikog pisca, njegove krize u pisanju, saradnju sa Korš teatrom, njegovu bolest, ljubavni odnos sa Olgom Kniper, saradnju sa Stanislavskim.

Žanrovski ovu predstavu možemo okarakterisati kao poetski simbolizam.

Glumci su sve vreme prisutni na sceni igrajući svoje likove, ali i scenografiju, atmosferu pa i Čehovljeve misli. Scenski pokret je radila profesorka Marina Bukvički, dok je muziku komponovala profesorka Tehnike glasa Dina Miletić.

Nakon predstave pitali smo garderobere odakle ovoliko interesovanje Rusa za predstavu.

– Verovatno zbog Čehova. Nisu dolazili ranije – rekao je.

Predstavu je režirao Janko Cekić, tekst je pisao Novak Puletić, za scenski pokret je zadužena Marina Bukvički, a igraju: Ognjen Jović, Lana Vukašinović, Đorđe Pantović, Minja Petrović, Anđela Kuzmanović, Sara Jovanović, Jovana Georgijev, Nikola Todorović, Stefan Komatina, Dunja Antić, Novak Puletić, Jana Rokić, Katarina Rajković, Nikola Antonijević, Kaja Banićević.

I svi smo sve razumeli i bilo je divno. Tako da ako niste znali, postoje titlovane predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari