Glumac se najviše razvija u pozorištu 1

U rodnom Beogradu nedavno je boravila Danica Ćurčić, srpska glumica koja već godinama gradi uspešnu karijeru u danskoj i evropskoj kinematografiji.

Ona je bila gošća Dana savremenog danskog filma, koje su organizovali Kulturni centar Beograda i Ambasada Danske, gde je predstavila dva filma -„Tiho srce“ Bilea Augusta i „Da skratimo priču“ Maje el-Tuki.

Danica je još kao jednogodišnjakinja otišla u Kopenhagen, jer je njen otac dobio posao u srpskoj ambasadi.

– Tamo smo proveli nekoliko godina. U Danskoj mi se rodio i brat. Onda je počeo rat u Jugoslaviji i stalno smo odlagali datum povratka kući. Bilo je jako teško vratiti se. Na kraju su moji roditelji odlučili da ostanu – priča glumica u za Danas.

Ipak, kako kaže, svako leto provodili su u Beogradu i u Crnoj Gori gde su imali porodičnu kuću.

Srpski danas razume, ali slobodnije se oseća kad govori na engleskom jeziku.

Za Danicu Ćurčić u Srbiji se pročulo 2014, kada je zajedno sa Nikolom Rakočevićem dobila nagradu Berlinskog filmskog festivala Shooting Star (Zvezda u usponu) – priznanje koje su svojevremeno dobile neke od danas najvećih evropskih glumačkih zvezda poput Danijela Krejga i Rejčel Vajs.

– Agent me je predložio organizatorima Berlinskog festivala za tu nagradu. Zanimljivo je jer je poslao jako mali film. Mislim da bi njegov prevod bio „Na ivici“. To je film za tinejdžere. Neverovatno je da su zahvaljujući toj ulozi odlučili da mi daju nagradu – objašnjava Danica, kojoj je dugo trebalo da shvati da je gluma njen poziv.

Kao devojčica, kako kaže, volela je muziku.

– Svirala sam od malih nogu. Pre svega klavir i harmoniku. Volela sam da nastupam. Kada sam završila gimnaziju, htela sam da režiram i to dokumentarce. Upisala sam studije filma i medije. Kada sam diplomirala, otišla sam u Los Anđeles na neko vreme. Tamo sam upisala jednogodišnji program glume. Vrlo brzo mi je postalo jasno da želim time da se bavim. Po povratku u Kopenhagen upisala sam Nacionalnu akademiju za dramsku umetnost – dodaje glumica.

Brzo je počela da gradi uspešnu karijeru.

– Imala sam mnogo sreće jer sam nakon studija brzo postala deo ansambla nacionalnog teatra. Brzo sam dobila i mogućnost da snimam filmove. Tako mi se desilo da sam 2014. snimila čak četiri filma – objašnjava Danica, koja je u pozorištu glumila čak i kralja Lira, Hamleta i Otela.

Iako je nedavno napustila ovo pozorište, zbog angažmanu na filmu i televiziji, kaže da se nada da će i dalje uspeti da igra i na sceni.

– Potpuno drugačije stvari dobijate na filmu i u pozorištu. Mislim da se kao glumac najviše razvijate u pozorištu. Imate direktan kontakt s publikom. Više odgovornosti prema priči. Svake večeri treba da izvodite isti tekst. S druge strane, na filmu imate priliku da igrate potpuno različite uloge, da živite potpuno različite priče. Prošle godine sam bila balerina. Pola godine sam učila sve o ovoj umetnosti. Morala sam potpuno fizički i mentalno da se transformišem. To je neverovatna stvar – napominje Danica Ćurčić, dodajući da joj se uvek čini da, ako se previše bavi pozorištem, da joj nedostaje film i obrnuto.

Kaže da od glume može lepo da se živi u Danskoj.

– Naravno da postoji velika konkurencija, kao i svugde. Imamo tri škole i svake godine imamo 40 novih glumaca. Ali, Danska je mala, a razvijena zemlja. Ako vredno radite, možete daleko da dogurate. I uvek možete da živite od svog posla, što je neverovatno za umetnike u svetu. Zaista je privilegija baviti se glumom – pojašnjava Ćurčić.

Ona je nedavno završila svoju prvu američku produkciju. U pitanju je serija „Izmaglica“ koja će se pojaviti na leto.

– Videćemo kako će reagovati publika i da li će biti nastavka i druge sezone. To je neobičan projekat za mene. Akcija u duhu Stivena Kinga. Žanrovska serija. Pisac i izvršni producent je radio i „Tiho srce“, znala sam ga odranije. On je pokušao da unese skandinavski stil u seriju. Videćemo da li je u tome uspeo. Svakako je bilo zabavno igrati jedan američki lik – kaže Danica.

Ona se nada da će imati još mogućnosti da igra u američkim projektima, ali, kako kaže, to moraju da budu dobre uloge, jer ne bi igrala u američkim filmovima samo da bi igrala u američkim filmovima.

„Klip“ je moćan film

– Volela bih da budem deo srpskog filma i pozorišta. Ne pratim previše srpski film. Poslednji koji sam gledala bio je „Klip“. Jako mi se dopao. To je moćan film – kaže Danica Ćurčić.

„Govno“

Za Danicu Ćurčić u dosadašnjoj karijeri najveći izazov bila je monodrama koja se zove „Govno“.

– Bila sam kompletno gola na sceni. Ali to je jedna moćna priča. Tekst je jako političan i feminističan. Govori o Berluskonijevoj Italiji, ali je istovremeno komentar o patrijarhalnom društvu na kapitalistički sistem. Bio je veliki izazov sedeti potpuno sama na sceni sat i po vremena. I film o balerini „Draga“, koji će se pojaviti na jesen na nekom od festivala, takođe je bio fizički jako težak. Trebalo je mnogo snage ući u te okvire – kaže glumica.

Nema dovoljno dobrih uloga za glumice

Najveći problem u danskom filmu je što, kako kaže Danica Ćurčić, nema mnogo ženskih uloga.

– Na televiziji nije tako. Imamo mnogo serija u kojima žene igraju glavne uloge. Ali na filmu nema mnogo zanimljivih ženskih likova. One su obično žrtve, trodimenzionalno predstavljene. Fali im dubine. Imala sam sreće da radim sa rediteljima koji pišu drugačije ženske likove – dodaje glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari