Glumci protiv useljenja bioskopa u zgradu teatra 1

Najava da se planira da u rekonstruisani prostor pozorišta „Bora Stanković“, čiji se završetak očekuje do jeseni ove godine bude „useljen“ i bioskop, naišla je na reakcije javnosti, ali u prvom redu članova samog vranjskog teatra.

– Na ovaj način pozorište ne bi bilo pozorište, već neki novi dom kulture, čime bi se narušio kompletan ambijent zgrade, ocena je Bojana Jovanovića, umetničkog rukovodioca Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, koju je izrekao nedavno na javnoj tribini na kojoj je jedna od tema bila i višegodišnja rekonstrukcija zgrade koja je izgorela u podmetnutom požaru još 2012. godine. Međutim, za gradsku većnicu za kulturu Zoricu Jović to što bi sala pozorišta bila korišćena i za bioskopske projekcije „ne predstavlja nikakav problem“.

– Namera je ta da pored modernog zdanja teatra, čija se obnova u najvećoj meri odvija uz podršku gradskog i državnog budžeta, a čiji završetak očekujemo do oktobra meseca, Vranje napokon dobije i bioskop, koji godinama ne postoji, te se filmske projekcije odvijaju sporadično i u neadekvatnom prostoru. Biće nabavljena moderna oprema za projekciju i naša namera nije da poremetimo funkcionisanje pozorišta već da maksimalno iskoristimo prostor koji nudi nova sala svojom multifunkcionalnošću, navela je Jovićeva.

U javnosti postoji strah da bi na ovaj način gradska vlast „useljenjem bioskopa“ u sastav pozorišta mogla da iskoristi priliku za zapošljavanje novih ljudi, čime bi na šteti bio ansambl pozorišta kome manjkaju glumci, dramaturg, profesionalni reditelj, scenograf… Sa manje od trideset zaposlenih Pozorište „Bora Stanković“ je jedan od profesionalnih ansambla u Srbiji sa „najtanjom“ kadrovskom strukturom. I dalje ima više glumaca koji su angažovani po ugovoru na određeno vreme iako se radi o svršenim akademcima.

Paralelno korišćenje sale za bioskopske projekcije podrazumeva zapošljavanje kinooperatera, službenika za prodaju karata, higijeničara, koji bi se, kako sada stvari stoje, našli na budžetskoj kvoti pozorišta, što bi sprečilo neophodna kadrovska ojačanja unutar teatra. S druge strane bioskopske predstave se sada sporadično održavaju u Sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE), a ponekad i u Sportskoj hali kao što je to bio slučaj sa premijerom filmova „Kralj Petar I“ i „Balkanska međa“.

Mogući prostor i u Domu kulture?

Javnost u Vranju podseća da za bioskopsku salu postoji adekvatan prostor u nezavršenoj zgradi Doma kulture, gde uz minimalna ulaganja mogu da se obezbede uslovi za ovu namenu. Hoće li glumci na ovaj način postati neka vrsta podstanara u sopstvenoj novoj zgradi posle šestogodišnjeg izgnanstva ostaje da se vidi, ali je već sada jasno da je cena opreme za filmske projekcije već ukalkulisana u ukupne troškove završetka radova na zgradi pozorišne sale i scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari