Gojković i Milašinović: Zaštita kulturnog nasleđa važna za očuvanje nacionalnog identiteta 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/MO

Srbija je veoma posvećena zaštiti svetske kulturne baštine, a zaštita kulturnog nasleđa izuzetno je važna za očuvanja nacionalnog identiteta, složili su se na današnjem sastanku ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i predsednik Кomisije Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, saopštilo je Ministarstvo.

Maja Gojković i Milašinović naglasili su izuzetnu važnost zaštite i očuvanje baštine na Кosovu i Metohiji i saglasili se da će Srbija nastaviti da ulaže napore u konzervaciju spomenika kulture na toj teritoriji, a posebno spomenika na listi svetske baštine u opasnosti.

Na sastanku je ukazano da je do sada Srbija upisala četiri elementa na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i istaknuto da je važno da Srbija nastavi aktivnosti na tom polju.

Razgovarali su o koordinaciji i daljim koracima sprovođenja ratifikovanih konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, kao i konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, potom haške konvencije i drugih.

Gojković i Milašinović razgovarali su i o saradnji u oblasti informisanja sa Uneskom, posebno u oblasti medijske pismenosti i predstojećim aktivnostima na tom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari