Gojković: Uvodi se sistemska briga za manastir Hilandar 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da se predloženim zakonom o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar uvodi sistemska briga države Srbije za taj jedinstveni centar srpske duhovnosti i kulture.

Predstavljajući predlog zakona u Skupštini Srbije, Maja Gojković je rekla da će time briga države biti trajna i sveobuhvatna.

Podrška države Hilandaru u protekloj deceniji nije bila upitna, ali sada stvaramo mogućnost da po prvi put imamo stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku iz budžeta, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je pre 17,5 godina Hilandar zahvatio požar u kojem je manastir pretrpeo veliku štetu, da su izgoreli konaci i magacini.

Prema njenim rečima od tada je država Srbija za pomoć Hilandaru izdvojila 1,767 milijardi dinara, od toga najviše ove godine, 360 milona dinara.

Gojković je objasnila da će se podrška manastiru Hilandar ogledati kroz pomoć obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih drugih delova manastira, uključujći nematerijalno kulturno nasleđe.

Na predlog zakona nema podnetih amandmana i očekuje se da će se o njemu narodni poslanici izjasniti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari