Goran Bogdan za Danas: Miloš kog ja poznajem ne podržava nikakve genocide 1Foto : ataimages

Nakon oštrih reakcija javnosti zbog angažmana glumca Miloša Bikovića u Rusiji, HBO produkcija odlučila je da zameni Bikovića u novoj sezoni popularne serije „The White Lotus“ (Beli lotus)

Sve se, čini se, zaoštrilo kada je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine reagovalo na saopštenje striming platforme HBO o dodavanju srpsko-ruskog glumca u popularni TV projekat, između ostalog, i zbog pitanja:

„HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?“ .

Aludiralo se takođe i na brojne angažmane Miloša Bikovića u ruskoj kinematografiji i njegovu popularnost u ovoj zemlji.

Naposletku, potparol HBO je u saopštenju koje prenosi variety.com. rekao: “Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena“

Glumac Goran Bogdan kaže za Danas da živimo možda u najopasnijem istorijskom trenutku. Na pitanje kako on komentariše to što je Miloš Biković izgubio ulogu u trećoj sezoni globalno popularne serije „White Lotus“ proslavljeni glumac iz Hrvatske odgovara:

– Svjedoci smo opasnih tokova u društvu i općenito povijesti. Nalazimo se u možda najopasnijem i najturbulentnijem odsječku iste. Klimaju se sve ustaljene vrijednosti. Na koju će stranu prevagnuti na nama je. Nismo nijemi posmatrači već akteri. Sa naglaskom na odgovornost – ističe Goran Bogdan.

Prema njegovim rečima naročito je važno u ovako izazovnom trenutku čuvati oazu slobode koju umetnost po sebi pretpostavlja.

– Umijetnost je kroz vrijeme bila otok slobode. Umjetničko izražavanje pored nutarnjih preispitivanja je i alat za propitivanje i mijenjanje društava koje obitavamo. Isključivost je klica razdora. Donosi strah u izražavanje. Autocenzuru. Pobjedu onih negativnih smjernica sistema. Na taj način dozvoljava onome lošemu da prolazi bez otpora. Isključivost je i brat blizanac fašizmima, nacizmina šovinizmima i inim izmima. Još je gora ako je ogrnuta u ruho altruizma i dobrih namjera. Mjenjanje teza. Ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla, suditi prije nego se dokaže da je kriv, tanka je granica između žrtve i krvnika. Ovo govorim o isključivosti – podseća Goran Bogdan, a o situaciji u koju je dospeo njegov kolega kratko je konstatovao:

– Što se tiče mog kolege Miloša. Miloš kojega ja poznajem ne podržava nikakve genocide. Bože sačuvaj. Daleko bilo – poručio je Goran Bogdan.

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov čitavu stvar komentariše kao davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi i kao PR poraz ugledne televizijske kuće.

– Kada su im bogovi rata i zapadne sile okrenuli leđa, Ukrajinci prirodni animozitet prema popularnim ličnostima iz Rusije podižu na nivo diplomatskog problema. Rezultat je davanje enormnog publiciteta jednoj ulozi iz predstojeće sezone serije „Beli lotus“ i PR poraz inače ugledne kuće HBO. Čak ni ukrajinska propaganda nije uspela da objasni kako se Biković to ogrešio o njih od početka rata, a ministar Dmitro Kuleba je sebe sveo na svestkoj sceni na onu ulogu koju kod nas obično igra Simo Spasić – konstatuje Dimitrije Vojnov.

Ko nije ispratio čitavu stvar, da podsetimo da ubrzo nakon što je objavljeno da će Miloš Biković biti angažovan na globalno popularnoj seriji White Lotus , Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine reagovalo je na saopštenje striming platforme HBO o dodavanju srpsko-ruskog glumca a Ukrajinska pravda navela je da Miloš Biković javno podržava agresivnu politiku Rusije.

Pored toga, 2021. glumac je dobio ruski pasoš i učestvovao u snimanju TV emisija na okupiranom Krimu.

Biković je u Rusiji stekao slavu zbog učešća u TV serijama Hotel Eleon, Grand i The Vings of Empire, a igrao je i glavnu ulogu u filmu Kmet. Više puta je glumio u filmovima koje je režirao zloglasni propagandista Nikita Mihalkov.

Glumac je više puta podržavao ruske narative u različitim intervjuima, piše Ukrajinska pravda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije MSP oglasilo se tada ukazajući „na potpunu neosnovanost tvrdnji MSP Ukrajine“

„Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije“.

HBO je ipak isključio Miloša Bikovića iz treće sezone serije „Beli lotos”

Miloš Biković je ovu informaciju potvrdio zvaničnim saopštenjem, kao i na društvenim mrežama.

Glumčevo saopštenje prenosimo u celosti:

„Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari