Gordan Matić novi direktor Filmskog centra Srbije 1Gordan Matić Foto: Filmski centar Srbije

Reditelj Gordan Matić na poslednjoj sednici Vlade Srbije postavljen je na mesto direktora Filmskog centra Srbije (FCS), saopštila je danas ta ustanova.

Matić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, dugometražni dokumentarno-igrani filma „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“, kao i deset epizoda prve sezone dokumentarno-igrane serije „Srpski srednjovekovni junaci“, emitovanih na programu Radio televizije Srbije (RTS).

Od 2016. do 2018. godine, Matić je bio selektor Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala u Kragujevcu, a osnivač je i predavač filmske radionice FRKA.

Matić je, uz to, i član Izvršnog odbora za kulturu i medije FICTS u Milanu, te član EFFE, Evropske asocijacije filmskih festivala.

Tokom mandata prethodnog direktora FCS Bobana Jevtića Srbija je pristupila panevropskom programu MEDIA Kreativna Evropa, postala jedina država-članica EFAD-a (Evropske asocijacije filmskih agencija) izvan Evropske unije.

Takođe je broj konkursa FCS-a sa šest povećan na 27 godišnje, a uveden je i uspešno se primenjuje sistem poreskih olakšica i podsticaja za inostrane produkcije koje snimaju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari