Gradski muzej Subotica: Održano stručno vođenje kroz izložbu „Jožef Pehan, vek posle” 1Foto: Svetlana Kolović (Gradski muzej Subotica)

U Gradskom muzeju Subotica održano je predavanje Ivane Arađan, višeg kustoskinje, istoričarke umetnosti na temu „Od objektiva do kista: vek od smrti umetnika Jožefa Pehana“.

Autorka izložbe „Jožef Pehan, vek posle”, je na predavanju istakla pomake u istraživanjivanju koji su nastali tokom ove godine, a tiču se umetničke biografije umetnika.

Publika je imala prilike da pogleda dela Jožefa Pehanova iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu, izložena u okviru izložbe „Istoricizam i secesija“, a ova njegova dela se mogu pogledati u subotičkom muzeju do kraja oktobra.

Jožef Pehan je bio učesnik poznate likovne kolonije u Nađbanji. U listu Bácskai Hirlap 1. februara 1914. objavljen je članak o potrebi osnivanja umetničke kolonije na Paliću. Prvu retrospektivnu izložbu je 1969. priredio subotički Gradski muzej, kao rezultat istraživanja tadašnjeg kustosa muzeja, Bele Durancija.

Dela mu se nalaze osim u Gradskom muzeju Vrbasa, u Gradskom muzeju Subotica, u Gradskom muzeju u Senti, u Zavičajnoj galeriji dr Vinko Perčić, u muzeju Türr István u Baji, te u privatnim kolekcijama među kojima se ističe kolekcija Mandić.

Povodom ovog jubileja održano je više programskih aktivnosti u Gradskom muzeju u Vrbasu, koji čuva zaostavštinu ovog značajnog slikara, u vidu izložbi, predavanja i stručnih vođenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari