Gradski muzej Subotica: Svetski dan kulturnog nasleđa, vođenje kroz izložbu „Istoricizam u Bačkoj“ 1Gradski muzej Subotica, foto: Wikipedia

Povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa, danas, u utorak 19. aprila, u 18 časova, u Gradskom muzeju Subotica biće organizovano besplatno vođenje kroz izložbu „Istoricizam u Bačkoj – Subotica“.

Kada se govori o graditeljstvu Subotice svima prvo na um padne secesija, međutim, u drugoj polovini 19. veka prisutan je bio i istoricizam.

„Šetajući ulicama grada moguće je videti više objekata koji nose njegova obeležja. Jedno od takvih je i zgrada Gimnazije ‘Svetozar Marković’“, navodi Gradski muzej.

Kako se dodaje, istoricizam je odredio graditeljski profil Subotice i Baje, a ovaj stil nije prisutan samo u graditeljstvu, već se pojavljuje i u drugim umetničkim oblestima.

Vođenje kroz izložbu organizuju Gradski muzej Subotica i EU info point iz Novog Sada, a vođenje će biti dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku.

Radionica za mlade u Gradskom muzeju Subotica na temu istoricizma u Bačkoj

Održane su dve modne radionice na temu rekonstrukcije modnih elemenata iz vremena istoricizma u Gradskom muzeju Subotica, a učestvovale su učenice trećeg razreda Hemijsko-tehnološke škole, obrazovnog profila modelar odeće.

Gradski muzej Subotica: Svetski dan kulturnog nasleđa, vođenje kroz izložbu „Istoricizam u Bačkoj“ 2
Foto: Kolovics S.

Projekat se sprovodi u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica i Muzeja „Ištvan Tir“ u Baji, pod nazivom Istoricizam u Bačkoj – saradnja u kulturi i promocija turizma u regiji.

Kako navodi portal Subotica.info, radionicu su vodile prof. Kata Suknović i prof. Ana Žigmanov Vuković, eksperti za tekstil, krojenje i šivenje, a koordinator ovog dela projekta je bila Ljubica Vuković Dulić, viši kustos istoričar umetnosti.

Učenice su na radionicama uradile nekoliko faza izrade kostima: izrađivale su skice kostima, vadile krojeve sa krojnih listova iz časopisa Die Modenwelt, jednog od najpopularnijih modnih časopisa u srednjoj Evropi iz druge polovine 19. veka koje poseduje kolekcija Gradskog muzeja Subotica, te krojile delove za haljinu, koristeći materijale popularne u tom razdoblju, saten i čipku.

Kao rezultat radionica nastala su dva kostima, izrađena na osnovu krojeva časopisa „Die Modennwelt“ iz 1895. godine.

Izrađene haljine prikazuju poslednje modne oblike iz vremena istoricizma, a njihovi krojevi odbacuju prethodne modne elemente suknje više nisu imale krinolinu kao 1850-ih, nisu imale turnir kao kasnih 1860-ih i kasnih 1880-ih, niti su bile uske kao u prvoj polovini 1880-ih. No, uzak struk je još uvek bio cenjen.

Naglasak kroja sada prelazi na gornji deo haljine, kojim dominiraju poput balona nabrani rukavi iznad lakta, a kojima su uzor rukavi iz vremena romantizma. Osim rukava, dekorativno su naglašeni i ovratnici te kragne, dok je suknja jednostavno, zvonasto oblikovana.

Osim ukrasa od pozamenterije haljine u to vreme obiluju čipkom i izvezenim detaljima na koje su često pričvršćene i staklene perle. Šeširići, kao važan modni detalj, ukrašeni su perjem, veštačkim cvećem i ukrasnim iglama. Na priloženim fotografijama možemo videti učenice u gotovim haljinama, kao i učenice sa profesorkama koje su realizovale iste, u ambijentu njihove škole.

Treba dodati, da je zgrada Hemijsko-tehnološke srednje škole nastala upravo u vreme kada su se nosile ovakve haljine – izgrađena je 1897. godine u stilu eklektike, po projektu Janoša Bobule, a prvobitno je imala funkciju Državne ženske učiteljske škole – Preparandije i pripada periodu istoricizma.

Dve haljine će moći da se vide i tokom Noći muzeja, kao deo nove umetničke izložbe Gradskog muzeja Subotica „Istoricizam u Bačkoj – Subotica“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari