Gran pri italijanskoj umetnici Gabrijeli Loči 1Foto: N. Kovačević

– Proglašenjem najboljih radova, u Gradskoj galeriji Užice je otvoren 15.Međunarodni grafički bijenale Suva igla, koji neguje i promoviše tu staru i zahtevnu grafičku tehniku. Postavka se može pogledati do 25.avgusta.

Glavna nagrada – Gran pri Bijenala je pripala Gabrijeli Loči (Gabriella Locci) iz Italije, koja je bila učesnica ranijih Bijenala, za rad „La forma del tempo“. Zlatna igla je dodeljena Maji Zemunik (Hrvatska) za grafiku „Bez naziva“, Srebrna igla – Tatjani Marticki iz Novog Sada, a Bronzana igla – Danieli Savini (Daniela Savini) iz Italije za delo „Suspended time“.

Nagradu Pedagoškog fakulteta Užice je dobila Ivana Pavlović (Bosna i Hercegovina), dok su posebne pohvale dodeljene – Anji Dosković (Srbija), Megi Kičing (Maggie Kitching, Velika Britanija) i Neveni Kežić (Bosna i Hercegovina).

Gran pri italijanskoj umetnici Gabrijeli Loči 2
Foto: N.Kovačević

Nagrade je dodelio međunarodni selekcioni žiri koji je, od 251 prispelog rada 159 umetnika iz 21 države sa tri kontinenta, za izložbu odabrao 86 grafika 84 autora.

Za pobednički rad Gabrijele Loči, predsednica žirija Vesna Todorivić je navela da je „izuetno markantna kompozicija“, koja „oblikom asocira na planinski reljef, ali više navodi na lična, unutrašnja preispitivanja“.

„Nećemo kriti zadovoljstvo pred ostvarenim dometima umetničkog izraza, pred bogatstvom i raznovrsjem motiva, pristupa i načina izražavanja, rukopisa, načina osmišljavanja, pri kojima i najintroventniji iskaz ne može da sakrije emociju i njene usmerenosti, bilo na viđenom u zbilji, ili u mašti, ili pak njenoj ozbiljnoj i složenoj transfiguraciji“, napisala je, između ostalog, Vesna Todorović u katalogu Bijenala.

Ona je navela da je u ovoj godini, koja je za ceo svet bila teška, broj prijavljenih umetnika (159) odista zavidan.

Ta brojka, istakla je, govori o poštovanju i poverenju u instituciju Bijenala, ali i „prevashodno o uverenju da se život mora nastaviti i da individualna kreativnost nije i ne može biti kategorija „na čekanju“.

O značaju te jedinstvene manifestacije, koja okuplja umetnike iz celog sveta, govorili su Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije i Ratko Trmčić, gradski većnik, koji je podsetio na to da su Bijenale inicirali i osmisili Mladen Jevđović, akademski grafičar i tadašnji direktor Galerije, i ugledni umetnik i profesor Bogdan Kršić (Sarajevo, 1932. – Beograd, 2009).

„Njihova želja je bila da se promoviše posebna grafička tehnika, ali i kulturne vrednosti Užica i Srbije“, istakao je Trmčić, koji je otvorio izložbu, i dodao da je „veliki odziv umetnika potvrda o tome da su tvroci Bijenala bili na pravom putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari