Gran pri Jeleni Vukomanović 1

U Kučevu je prethodnog vikenda održan 27. Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF 2018. Ovogodišnji selektor Festivala, reditelj Vladimir Perović, za zvaničnu konkurenciju odabrao je 38 filmova iz Srbije, zemalja u okruženju i celog sveta. Festival je nastao iz Smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ i specifičan je po tome što favorizuje domaću produkciju.

Gran pri „Zlatni pastir“ 27. FESTEF-a pripao je filmu „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“, autorke Jelene Vukomanović u proizvodnji RTV. „Srebrnim pastirima“ su nagrađeni: Novica Savić za film „Vampir iz Kisiljeva“ (RTS), Slađan Stojanović za režiju u filmu „Dejan“ (RTS), Svetlana Miljanić za scenario filma „Galipoljski Srbi – Jeru mi prosi dulger Nikola“ (RTV), Zlatko Đurđević za kameru u filmu „Dragomirac“ (TV Centar Svilajnac), Jovana Filipović za montažu „Retka među svojima – Guslarka u srpskoj tradiciji“ (RTS), i Zvezdani Stanojević, autorki filma „Seniziana“, kao najboljem amaterskom ostvarenju.

U stranoj konkurenciji za najbolji je proglašen film Davora Borića „Leteći fratar“ u proizvodnji HTR, a „Srebrnog pastira“ je dobio film „Crvena Maramica“ Lejle Toprak iz Turske. Žiri je dodelio i Specijalna priznanja filmovima „Kad ima šljiva ima svega“ Gordane Pajić iz Valjeva, „Đurđevdan u selu koga nema više“ Aleksandre Jovanović i Žarka Joksimovića (RTK2), „Raščarani bioskop“ Eve Pijač i Matjaža Pinter iz Slovenije, „Hiša“ Iva Kuzmanića i Alekseja Pavlovskog (HRT) i film „Poslednje rabadžije“ Novaka Kneževića iz Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari