Gran pri pripao Mihalini Vavriček Klasik iz Poljske 1

Gran pri 13.Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“, koji je otvoren u Gradskoj galeriji u Užicu, pripao je Mihalini Vavriček Klasik, grafičarki iz Poljske.

Osim Gran prija, najznačajnije nagrade su, takođe, pripale umetnicima iz Poljske – Ana Sadovska je nagrađena Zlatnom iglom, a Stanislav Koleva Srebrnom iglom.

Milici Bjelanović, umetnici iz Zrenjanina, pripala je Bronzana igla, a mladoj grafičarki iz Čačka Vanji Bjelanović Nagrada Učiteljskog fakulteta u Užicu.

Stručni žiri je pohvalio radove Rase Žmuidiene (Litvanija), Arianne Tagliabue (Italija) i Aleksandre Simonović (Srbija).

Zoran V. Cvetić, direktor Galerije, istakao je da Bijenale pozicionirao Užice na istaknuto mesto na svetskoj kulturnoj mapi i podsetio na to da je ugledni Krakovski trijenale grafike uvrstio tu manifestaciju među 15 najznačajnijih grafičkih manifestacija u svetu.

Petar Blagojević, gradski većnik zadužen za kulturu, uručio je priznanje prisutnim umetnicima i otvorio izložbu, a o ovogodišnjem Bijenalu i grafičkoj tehnici suva igla je govorila Evgenija Blanuša, članica selekcione komisije i žirija.

Postavka, na kojoj se predstavilo 86 umenika sa 90 grafika, može se pogledati do 28. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari