"Grk Zorba" petnaesti put u Centru Sava 1Foto: Aleksa Ramadanović

Na Velikoj sceni Centra „Sava“ 16. decembra održaće se beogradska premijera treće obnove kultnog baleta „Grk Zorba“ najpoznatijeg savremenog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, najavljeno je na konferenciji u Centru „Sava“.

 Premijerna obnova održana je 8. oktobra u SNP za koju je čestitke poslao i Mikis Teodorakis. On je 1994. prisustvovao premijeri prve produkcije i tom prilikom SNP poklonio autorska prava za ovu predstavu.

Prema rečima koreografa, reditelja i kolibretiste Krunoslava Simića, predstava je i dalje spektakularna, iako su scenografija i kostimi drugačiji, koreografija i režija malo izmenjeni, a igračka podela potpuno nova. Simić kaže da nova „verzija“ ovog baleta, koji publika obožava, ima veliki uspeh u Novom Sadu i da se sad čeka „sud“ Beograda.

– Ovo nije, kako neki kažu, šlager predstava – ovo je planetarna predstava. Muzika Mikisa Teodorakisa je pitka, čistih nota, teče kao voda s planinskog izvora. Čak i da ja rediteljski i koreografski nisam nešto dobro uradio, tu je božanstvena muzika Mikisa Teodorakisa, koju publika može da sluša i zatvorenih očiju. Tačno je da je ovo, kako neki tvrde, komercijalna predstava, ali sa visokim estetskim nabojem koji nose Kazancakisov roman i Teodorakisova muzika – rekao je Krunosav Simić.

Zoran Đerić, upravnik SNP, objasnio je da je obnova „Grka Zorbe“ prvi od velikih poteza nove uprave ovog pozorišta, koji treba da ukaže na nove, drugačije puteve ove umetničke kuće.

Svetska premijera baleta „Grk Zorba“ izvedena je 6. avgusta 1988. u Areni u Veroni, gde je orkestrom i horom dirigovao sam Mikis Teodorakis. Srpska premijera održana je u Novom Sadu 1. decembra 1994, a dva dana kasnije i prvo izvođenje ovog baleta u Beogradu u Centru „Sava“. Predstava je sa izmenom u podeli izvođena do 30. maja 2013. kad je poslednji, 14. put gostovala u Centru „Sava“. Veče pre toga, pred trogodišnju pauzu, poslednji put je izvedena i u SNP, gde je za devet godina videlo bezmalo 120 hiljada gledalaca.

Libreto, prema čuvenom romanu grčkog pisca Nikosa Kazancakisa „Doživljaji Aleksisa Zorbasa“ zajedničkm snagama uradili su: Krunoslav Simić, Dušan Belić, Hadži Zoran Lazin i Serž Vafijadis.

Novi Aleksis Zorba je Andrej Josif Kolčeriju, prvak Baleta SNP. Glavni ženski lik, mladu udovicu Marinu igra Ana Đurić. Ostale uloge igraju: Samjuel Bišon, Olga Avramović i Livija Har. U predstavi nastupaju i mecosopran Marina Pavloović Barać i Branimir Jovanović solista na buzukiju.

Orkestrom i horom SNP diriguje Aleksandar Kojić, kostime i scenografiju uradili suu Mirjana Stojanović Maurič i Mileta Leskovac.

 ‘]

Kako je nastao "Grk Zorba"

Kazancakis je ovim romanom želeo da se oduži svom preminulom prijatelju Đorđu Zorbasu, kog je upoznao 1917.godine. Veruje se da je pravi Zorbas živeo u Kateriniju u koji je došao posle Prvog svetskog rata, ne zna se odakle. Radio je obližnjem rudniku i nesrećno bio zaljubljen u kćerku direktora rudnika. Potom je živeo u Srbiji i Makedoniji. Sačuvano je 15 pisama koje je potom poslao Kazancakisu iz Srbije, gde su ga zanimali samo „rudarski poslovi i žene“. Poslednje godine života proveo je u Skoplju, gde i umro, a u SNP tvrde da se „zna da njegovi potomci danas žive u Beogradu“. Kazancakis je za roman o Zorbasu bio kandidovan za Nobelovu nagradu za književnost, koja mu je izmakla, ali je zato sa svojim prijeteljem rediteljem MIhalisom Kakojanisom snimio kultni film „Grk Zorba“. Objica Krićani, radnju filma preseli su na ovo grčko ostrvo. Muziku je napisao Mikis Teodorakis, a glumac Entoni Kvin je kao Aleksis Zorbas odigrao životnu ulogu. Film je nagrađen sa tri Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari