Hadži Petar Božović sa Njegoševom "Lučom mikrokozmom" večeras u 21 sat na sceni Teatrijuma 1Foto: FoNet/ Bozidar Petrovic

Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. “Luča Mikrokozma” nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu, izjavio Božović

 

Na letnjoj sceni pozorišta Teatrijum u Kapetan Mišinom zdanju, večeras u 21 sat publika ima priliku da vidi izuzetno poetsko – pozorišno ostvarenje glumca Hadži Petra Božovića, po kultnom delu Petra Petrovića Njegoša „Luča mikrokozma“.

Reč je o Božovićevom autorskom poduhvatu, za koji jedan od naših najznačajnijih glumaca potpisuje i adaptaciju teksta i režiju.
Njegova „Luča mikrokozma“ premijerno je bila pred publikom 2013, a njen život s velikim uspehom nastavljen je gostovanjima na domaćim, regionalnim i inostranim scenama.

Njegoševo duhovno-filozofsko delo Božović izvodi uz hor Prvog beogradskog pevačkog društva (najstariji hor u državi koji sledeće godine obeležava 170 godina postojanja), kojim u Teatrijumu večeras diriguje Svetlana Vilić.

 

 

“Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. “Luča Mikrokozma” nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu”, izjavio je Božović.

Na repertoaru Teatrijuma je još jedno izuzetno ostvarenje, monodrama „Detinjarije“ Rejmona Kusa, u režiji Dušana Petrovića, jedna od najdugotrajnijih predstava u našem pozorištu, koju glumac Tihomir Tika Stanić izvodi od 1996, kada je premijerno izvedena.

Ova duhovita, ali i bolna priča o odrastanju jednog dečaka na programu je u ponedeljak, 18. jula u 21 sat.

Na letnoj sceni u kapetan Mišinom zdanju publika će do 24. jula imati priliku da vdi i predstave „Usamljeni Balkan“, u režijiNikole Gačpara, monodramu „Zlostavljanje“ koju glumac Tika Stanić potpisuje kao reditelj, a igra je Milica Janković, „Bez pogovora“, dramu koja je jedan od omaža čuvenom Beketovom „Godou“, a režirao je Janko Cekić.

Na programu su i „Svlačenje“, po tekstu i u režiji Mirjane Bobić Mojsilović, hit predstava „Sirena i Viktorija“, koju je po drami Aleksandra Galina režirao Radoslav Rale Milenković.

U ovoj komičnoj priči o novoj bogatašici ovog vremena, naizgled pobednici tranzicijskog maratona, pored Milenkovića igraju Bojana Kovačević Gajin i Tatjana Kecman.

Monodramu „Lina od kamena tvrđa“, po romanu Jovana D. Petrovića, u režiji Ivana Bogićevića Leka, koju izvodi Vesna Stanković, na sceni Teatrijuma gledaćemo 24. jula, u 21 sat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari