"Usamljeni Balkan", po motivima "Usamljenog zapada" Martina Mekdone, u režiji Nikole Gačpara, večeras na sceni Teatrijuma 1Foto/promo pozorište Teatrijum

Na letnjoj sceni Teatrijuma u Kapetan Mišinom zdanju, večeras u 21 sat na repertoaru je predstava „Usamljeni Balkan“, po motivima drame „Usamljeni zapad“ Martina Mekdone, u režiji Nikole Gačpara. Adaptaciju i dramaturgiju dela jednog od najpoznatijih i najizvođenijijih savremenih irskih dramatičara potpisuje Vanja Šević, a u glumačkoj ekipi su Milan Bobić, Luka Antonijević, Marija Stefanović. […]

Na letnjoj sceni Teatrijuma u Kapetan Mišinom zdanju, večeras u 21 sat na repertoaru je predstava „Usamljeni Balkan“, po motivima drame

„Usamljeni zapad“ Martina Mekdone, u režiji Nikole Gačpara.

Adaptaciju i dramaturgiju dela jednog od najpoznatijih i najizvođenijijih savremenih irskih dramatičara potpisuje Vanja Šević, a u glumačkoj ekipi su Milan Bobić, Luka Antonijević, Marija Stefanović.

„Usamljeni Balkan“ je priča o dva brata, koji se posle smrti svog oca suočavaju sa svojim gresima i sopstvenim greškama. U originalnoj drami junaci su Irci, a Srbija i Irska imaju dosta toga zajedničkog – obe zemlje prošle su kroz turbulentne istorijske periode i ratove, ali i oslobođenja, pa su glavni junaci Valen i Kolen u domaćoj verziji dobili imena Vladimir i Kosta. a „Usamljeni zapad“ je postao „Usamljeni Balkan“.

Na istoj sceni, sutra u 21 sat, pred publikom je monodrama „Zlostavljanje“, koju je po motivima istoimene pripoevteke Ive Andrića režirao glumac Tihomir Stanić.

Glavni lik u priči, Anica, suočava se sa psihičkim zlostavljanjem u braku, a ono što aktuelizuje ovu predstavu je to što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u partnerskom odnosu.

 

 

 

Ova monodrama u tumačenju Milice Janković zapravo je način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari