Večeras premijera predstave "Banović Strahinja", u režiji Bojana Lazovića 1Foto promo/Teatrijum

Uzbudljiv početak svoje druge sezone letnja scena Teatrijum nastavlja novom inscenacijom kultne drame Borislava Mihajlovića Mihiza, „Banović Strahinja“, u režiji Bojana Lazovića, koja će premijerno biti izvedena večeras u 21 sat.

U likovima junaka jednog od najizvođenijih dela naše književnosti, koje je doživelo brojne pozorišne i filmske verzije, videćemo Fedora Đorovića, Vladana Gajovića, Galu Šalipur, Andrijanu Videnović i Nikolu Živanovića.

„I još vam obraćam pažnju na vreme u kome živimo, mutno i preokretno. Ljulja se, ljulja i koleba sve. Trebaće možda mnogo snage i pameti da se sprovedu naši mali životi kroz uske tesnace ovog napuštenog veka. Biće nam od velike pomoći ako jedni druge primimo onakve kakvi jesmo“.

Kako je podsetio reditelj, priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata.

To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba, i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost.

Njegova veličina ogleda se u praštanju izdaje, koje se apsolutno kosi sa već etabliranim zakonima politike.

U Mihizovoj drami koja ovu narodnu epsku pesmu na genijalan način obrađuje postoji i prisustvo jakih i nezavisnih ženskih likova. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog junaka, koji se, uprkos svemu, bori za ono što voli i u šta veruje.

Jer, „pomalo je takijeh junaka, ka’ što bješe Strahiniću Bane“.

Predstava koju ćemo večeras premijerno videti urađena je kao koprodukcija pozorišta Teatrijum i CEBEF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari