Hasanaginica : Detalji pobedničke predstave

Najbolјi glumac festivala je Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba. 
Nagradu za najbolјu predstavu „Viminacium Maksimus“ primio je direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, koji se, prigodnim rečima, zahvalio požarevačkoj publici. Pored gramade festivala Srpskom narodnom pozorištu pripala je I novčana nagrada u iznosu od 700. 000 dinara.

Dobitnik nagrade za najbolјeg glumca festivala, Ozren Grabarić, bio je sprečen da prisustvuje dodeli nagrade usled priprema za premijeru predstave GDK „Gavela“. Nјemu će nagrada u vidu statuete”Zlatna fibula” I novčani deo u iznosu od 200. 000 dinara biti uručena naknadno.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić zatvorio je prvi Viminacium Fest izrazivši zadovolјstvo zbog kvalitetnih predstava i uspešnog uspostavlјanja kulturne saradnje sa zemlјama u okruženju.

U obrazloženju žirija, prestava Hasanaginica najviše odgovara poruci i motu festivala Mitovi stari i novi”, koji je održan prvi put ove godine u organizaciji Centra za kulturu Požarevac, a regionalnog je karaktera.

“Približava ga našem vremenu, novom osećanju za mit, analizira odnos muškarca, žene i sredine, a temelji se na mitu koji, eto, i danas razrešavamo”, naveo je žiri u obrazloženju, dodajući da je uvažio koncept predstave, njenu uspešnu realizaciju u svim segmentima, kao i glumačka i pevačka ostvarenja i skupni entuzijazam i igru ansambla.

Stručni žiri Viminacium festa, na kojem je izvedeno pet predstava iz Srbije i regiona u izboru selektora Mihajla Nestorovića, jednoglasno je dodelio i nagradu za najboljeg glumca Ozrenu Grabariću za ulogu Ričarda III u istoimenoj predstavi teatra “Gavella”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Grabarić je glumac koji “originalnom i duhovitom igrom obeležava ovaj festival”, istakao je žiri prvog izdanja festivala Viminacium.

Na Viminaciumu su u takmičarskom deli izvedene pet predstava: Ričard treći “Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba u režiji Aleksandra Popovskog, “Feničanke” Narodnog pozorišta u Sarajevu, u režiji Ozrena Prohića, Odisej – san o povratkuDečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Biserke Kolevske, te “Elektra Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je režirala Iva Milošević I Hasanaginica”Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Andraša Urbana.

Publika Viminacium festa proglašavala je svake večeri najbolje glumce, a uz Ozrena Grabarića, koji je osvojio i publiku kao Ričard III, priznanja su dobili Mediha Musliović u ulozi Jokaste u Feničankama„, Duško Mazalica u „Odiseju„, Nada Šargin kao Elektra, te Marta Bereš kao Hasanaginica.

Prvi pozorišni festival “Viminacijum fest” otvoren je koncertom požarevačkog simfonijskog orchestra “Gvardija”, a zatvoren koncertom, koji je izveden u čast pobednika festivala, Novosadskog Big Benda i orkestrom opere Srpskog narodnog pozorišta sa solistima.Oni su priredili požarevačkoj publici istinski muzički spektakl.

Prilog je deo projekta “Ljubičevo, ‘Živanović’ i Viminacijum – brendovi za ponos” koji se sufinasira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.