"Hasanaginica" u režiji Andraša Urbana najbolja na Sterijinom pozorju 1

Najbolja predstava na upravo završenom Sterijinom pozorju je „Hasanaginica“ u režiji Andraša Urbana, po motivima drame LJubomira Simovića i u izvedbi Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaza.

Tako je većinom glasova odlučio žiri koji je radio u sastavu: DŽevad Karahasan, književnik, predsednik žirija, Andrea Janković, glumica, Dora Delbjanko, dramaturškinja, Dragica Laušević, kostimografkinja, i Dušan Petrović, reditelj.

Od 26. maja do 3. juna ovaj žiri video je osam predstava u takmičarskoj selekciji, koju je ocenilo na sledeći način: „Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvek onaj koji govori) i njegovim glasom.

Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost … Činjenica da su odluke Žirija uglavnom donesene većinom glasova svedoči o tome da smo imali težak i lep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili.“

Za tekst savremene drame nagrađena je Vida Ognjenović za komad „Kozocid“, u njenoj režiji i izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, takođe većinom glasova. Nagrada za režiju pripala je Kokanu Mladenoviću za predstavu „Karolina Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića, u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka. Za dramaturgiju nagrađena je Vedrana Božinović za „Hasanaginicu“ i predstavu „M.I.R.A“., koncept i režija Andraš Urban, Bitef Teatar Beograd.

Za glumačka ostvarenje nagrađeni su Igor Đorđević za ulogu Profesora u predstavi „Kozocid“, Jovana Gavrilović za ulogu Petrije gradske u predstavi „Petrijin venac“ prema romanu Dragoslava Mihailovića, režija Boban Skerlić, Atelje 212 Beograd; Marta Bereš za ulogu „Hasanaginice“ u istoimenoj predstavi; Mirjana Karanović za ulogu u predstavi „M.I.R.A.“.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Geroslavu Zariću za „Kozocid“ a za kostimografsko ostvarenje Tatjani Radišić za „Petrijin venac“. Nagrada za originalnu scensku muziku dodeljena je Ireni Popović za predstave „Hasanaginica“, „M.I.R.A.“ i „Karolina Nojber“.

Tri priznanja za „Zlu ženu“

Sterijina nagrada za scenski govor pripala je dr Dejanu Sredojeviću za predstavu „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević, Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta/Nepszenhez Subotica. Za scenski pokret nagrađena je Ista Stepanov za istu predstavu, a Milici Sužnjević za ulogu Sultane u ovoj predstavi pripala je nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu. Priznanje iz ovog fonda za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Ivanu Markoviću za ulogu Dobrivoja u predstavi „Petrijin venac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari