“Hit me baby final time”: Decenija i po Desire festivala u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Međunarodni festival savremenog pozorišta “Desire” održaće se od 17. do 23. novembra u Pozorištu “Kostolanji Deže” i Narodnom pozorištu Subotica, a takođe će imati i “Desire after day”, 26. novembra, dok će festival pratiti i istoimena Akademija.

Ovogodišnji podnaslov festivala je svojevrsna aluzija na čuveni hit Britni Spirs i glasi “Hit me baby final time”, a kako objašnjava Andraš Urban, ovog puta u ulozi organizatora Desire festivala, kada bi se bukvalno preveo značio bi “Udari me zadnji put” ili “Dokrajči me”.

“To jeste neki stav prema ovom svetu u kome živimo. Stalno se sećam priče o Pozorištu ‘Kostolanji Deže’, kada se nije znalo šta da se radi sa tim pozorištem, nije bilo razvoja i tada je postavljeno pitanje ili dokrajčite to pozorište ili ga pomažite. Naravno, tada je politika odlučila da pomaže to pozorište, pa možda se to odnosi i na Desire festival, ali svakako to ne znači da je ovo zadnji Desire. Čak mislim suprotno, da ćemo se i dalje na neki način boriti i nastaviti priču koju smo do sada radili”, objašnjava Urban.

Ovo će biti 15. po redu Desire, za koji Urban kaže da sada već predstavlja ozbiljan broj godina za festival na koji su jako ponosni, bez obzira što su njegovu organizaciju uvek pratile određene poteškoće.

I ovog puta je, kako naglašava, Grad Subotica glavni pokrovitelj festivala i preko konkursa je obezbeđeno četiri i po miliona dinara, dok je drugi veliki donator AD za upravljanje fondom “Gabor Betlen” iz Mađarske obezbedio 16 miliona dinara.

“Od ostalih su preko konkursa dobijena sredstva, to su oko milion dinara pojedinčano, a nije loše da znamo da je prvi Desire festival, pre 14 godina, bio finansiran od strane Grada sa šest miliona dinara. Tada je evro vredeo oko 88 dinara i pre 14 godina smo, ipak, milion i po više dobili nego ove godine, za koju ne mislimo da je čak loša, jer smo imali godine kada smo dobijali po dva ili tri miliona dinara. Znači, ta borba sa Desire i finansijama se nastavlja i meni je malo tužno da su postojali ili stvoreni neki festivali u regionu koji su mogli da se razviju u tom smislu, a mi nismo mogli pratiti tu vrstu konkurentnosti jer nismo imali dovoljno novca. Nismo mogli priuštiti onaj način organizacije ili selekcije koji su ti festivali mogli, ali nismo ni krenuli u ovu priču da se takmičimo, samo kažem da ne može bez toga da se nešto razvija, a da niko ne ulaze u to”, ističe Urban.

“Hit me baby final time”: Decenija i po Desire festivala u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas

On dodaje da su tu i druge poteškoće, poput toga da se budžet kojim raspolaže Desire saznaje u maju ili junu, što otežava zakazivanje predstava za ovaj novembarski festival, kao i da se, kako podvlači, “svet promenio” i da je sve postalo mnogo skuplje, dok ni pozorišta nisu postala jeftinija.

“Niko nije spustio cenu za jedno gostovanje, a čak i unutar grada, na primer, mi redovno plaćamo Narodnom pozorištu za ulazak i iznajmljivanje sale, plaćamo ljude koji se angažuju i mislim da onda tu nije reč o nekim partnerstvima ako mi plaćamo određene cene. Znači, svet je postao takav, svi žele da zarade ili traže svoje novce ili da pokriju svoje troškove, da sad ne bih previše ulazio u to, ali je tako”, kaže Urban.

Ipak, Urban kaže da i ove godine ceo organizacioni tim stoji ispred Desire festivala vrlo optimistično, te da je to zaista pravi subotički festival.

”Svi znamo vrednosti ovog festivala i pretpostavljam da ćemo i dalje imati podršku publike. I dalje smo festival koji govori na tri jezika, mađarskom, srpskom i engleskom, i prevodimo sve predstave i one će i dalje moći da se prate na mađarskom i srpskom jeziku. Puno energije ulažemo u to”, poručuje Andraš Urban.

Desire festival otvoriće predstava “Vojcek” u režiji Atile Vidnjanskog mlađeg i izvođenju Nacionalnog pozorišta iz Budimpešte 17. novembra u Narodnom pozorištu Subotica od 19 časova, dok će od 21.30 časova u Pozorištu “Kostolanji Deže” biti upriličena premijera predstave “Poetika ćutnje” u režiji Andraša Urbana i izvođenju ovog pozorišta.

Narednog dana, 18. novembra, publika će od 16 časova u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” moći da pogleda projekciju filma “Vitić pleše” u režiji Borisa Bakala, u sklopu Akademije Desire. Od 19 časova u Narodnom pozorištu Subotica igraće se predstava “Totovi” u režiji Andraša Urbana i izvođenju Sarajevskog ratnog tearta SARTR, a od 21 čas u Pozorištu “Kostolanji Deže” na programu je koncert Janušek-Vroblevski Kvarteta iz Češke.

Trećeg dana festivala, 19. novembra, u Narodnom pozorištu Subotica će se od 19 časova igrati predstava “Ko igra Sonju Savić” u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra iz Beograda. U Pozorištu “Kostolanji Deže” od 21 čas igraće se predstava “Kiseonik” u režiji Tibora Palfia i izvođenju Pozorišta “Aron Tamaši” iz Rumunije.

“Hit me baby final time”: Decenija i po Desire festivala u Subotici 3
Foto: J. Patarčić/Danas

U ponedeljak, 20. novembra, publiku od 19 časova očekuje u Narodnom pozorištu Subotica predstava “Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice” u režiji Harisa Pašovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo, dok će se od 21 čas u Pozorištu “Kostolanji Deže” igrati predstava “Mandićcirkus” SNG Drama Ljubljana i Via Negativa, u režiji Bojana Jablanoveca.

Peti festivalski dan, 21. novembar, obeležiće predstava “Tiho, tiše” u režiji Ane Janković i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta u Pozorištu “Kostolanji Deže” od 19 časova, dok će u ponoć početi radionica u okviru Akademije Desire sa Adrijenom Hodom “Unusual Symptoms”.

Pretposlednjeg dana festivala, 22. novembra, u Narodnom pozorištu Subotica igraće se od 19 časova predstava “Škofjeloški pasijon” u režiji Jerneja Lorencija i izvođenju Prešernovog pozorišta Kranj i Gradskog pozorišta Ptuj, dok će u Pozorištu “Kostolanji Deže” od 21 čas na programu biti predstava “Koegzist” čiju koreografiju je radio Adrijen Hod, a u izvođenju Pozorišta Bremen, Adrijena Hoda i Unusual Symptoms.

Festival će zatvoriti, 23. novembra, predstava “Deca” u režiji Irene Popović i izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta Subotica od 19 časova.

“Desire after day” biće u nedelju, 26. novembra, kada će se u Pozorištu “Kostolanji Deže” igrati od 19 časova predstava “Heroj 4.0 – Business as usual” u režiji Uroša Kaurina i Vito Vajsa, a u izvođenju Pozorišta Glej iz Ljubljane i Moment iz Maribora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari