Hit predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta sutra pred publikom u Ljubljani, na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča 1Foto: Nebojša Babić

Prva premijerna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ovoj sezoni, Sofoklov „Edip“ u režiji Vita Taufera, biće izvedena na sceni Slovenskog narodnog gledališča – Drama u Ljubljani, u utorak, 15. novembra.

U tragediji o Edipu, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostime potpisuje Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

Od premijere 17. septembra, predstava je odigrana devet puta pred punom salom, a ovu inscenaciju „Edipa“ do sada je videlo 5.400 gledalaca. Sva četiri izvođenja u novembru rasprodata su za svega 24 sata, a lista čekanja je formirana još u septembru.

Saradnja između jednog od najznačajnijih slovenačkih teatara, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Jugoslovenskog dramskog pozorišta traje već godinama.

Na sceni Drame SNG-a 1998. godine gostovala je predstava „Bure baruta“, usledila su gostovanja sa predstavama „Beogradska trilogija“, „Skup“, „Molijer – još jedan život“, „Hadersfild“, „Skakavci“, „Hamlet“ (režija Dušana Jovanovića), „Elijahova stolica“, „Rođeni u YU“, „Zmajeubice“, „Hamlet“ (režija Aleksandra Popovskog), „Tako je (ako vam se tako čini)“, „Kralj Betajnove“.

Poslednji put, JDP je gostovalo u Ljubljani u decembru 2019, sa predstavom „Ujka Vanja“, a u februaru iste godine, Drama SNG gostovala je na Sceni „Ljuba Tadić” sa predstavama „Visočka hronika“ i „Prokleti pušači“.

Novo gostovanje ovog teatra je 23. marta 2023, sa predstavom „Veliki diktator“ po kultnom filmu Čarlija Čaplina, u režiji Dijega de Brea.

Razmena predstava između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane ostvaruje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.