Hit predstava o velikoj meksičkoj slikarki i feminističkoj ikoni 20. veka Fridi Kalo ponovo u Teatru Madlenianum 1Foto promo /Madlenianum

Najdugovečnija predstava Madlenianuma, biografska drama „Frida Kalo“, koju je Sanja Domazet napisala za ovaj teatar, u režiji Ivane Vujić, ponovo je na ovoj sceni u ponedeljak, 20. februara.

„Frida Kalo“ premijerno je izvedena 2006. godine (odavno je doživela više od 100 izvođenja), i ona nije uobičajena biografska dramatizacija, već neobičan, ženski tekst, koji prati poslednje dane u životu velike slikarke.

Ova drama se, pre svega, može okarakterisati kao lirska i intimna, bez obzira na to što autorka osvetljava karakter, i eruptivnu narav Fride Kalo.

Uzbudljiva, strastvena i umetnički podsticajna priča, poslužila je kao idealni predložak za jednu autorsku, ekstravagantnu i visoko estetizovanu predstavu rediteljke Ivane Vujić.

U autorskom timu „Fride Kalo“ su naši veliki glumci i najintrigantniji umetnici koji su osmislili scenu, a kostimi su stigli iz samog Meksika, čime se pojačava autentičnost predstave.

Hit predstava o velikoj meksičkoj slikarki i feminističkoj ikoni 20. veka Fridi Kalo ponovo u Teatru Madlenianum 2
Foto promo Zoran Škrbić /Madlenianum

Prema ideji Koste Bunuševca, na sceni se nalazi mobilni krevet Fride Kalo, koji ima lice i naličje, i na kojem prikovana leži stara Frida Kalo, koju igra Dobrila Stojnić.

Mladu Fridu Kalo oživljava Vanja Milačić, Dijega Riveru igra Slobodan Beštić, koji asocira na razne faze Fridinog života, a u glumačkoj ekipi su i Vanja Ejdus, Zoran Ćosić, Bogdan Bogdanović…

Podsećanja radi, ovom predstavom u Madlenianumu je 2006. otvorena nova scena Belle Etage, „Frida Kalo“ je bila uvod u seriju drama o velikim slikarima i slikarkama, i od same premijere se pokazala kao uzbudljivo ostvarenje za koje se traži karta više.

Hit predstava o velikoj meksičkoj slikarki i feminističkoj ikoni 20. veka Fridi Kalo ponovo u Teatru Madlenianum 3
Foto promo Zoran Škrbić /Madlenianum

Zbog velikog interesovanja publike drama o Fridi Kalo (1907 – 1954), jednoj od najintrigantnijih slikarki, levičarki i komunistkinji, koja je posle smrti prerasla u feminističku ikonu poslednjih decenija 20. veka, nastavila je svoj život na Maloj sceni Madlenianuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari