Hoće li se Evrovizija 2023. održati u Ukrajini? 1EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

„Ako pobedimo, Pesma Evrovizije 2023. biće u Ukrajini. To će biti nova, integrisana, dobro razvijena i cvetajuća Ukrajina“, tako je ovogodišnji pobednik Evrovizije Kalush Orchestra odgovarao na pitanja medija „može li se Evrovizija održati u Ukrajini“, koja su prethodila njihovoj pobedi, prenosi Eurovisionworld.

Iako je u takmičenju učestvovala uprkos napadu Rusije, ovaj Evrovizijski sajt izneo je zabrinutost povodom toga da li će Ukrajina moći da bude domaćin Pesme Evrovizije naredne godine, jer prema tradiciji koja datira iz 1958, zemlja pobednica postaje domaćin sledećeg takmičenja.

To znači da Ukrajina nije samo osvojila Evroviziju 2022, već i pravo da bude domaćin Pesme Evrovizije 2023.

„Kako bi ova zemlja bila domaćin ovog organizacijski zahtevnog događaja rat mora da se završi, a zemlja da ispuni uslove za kapacitet, ekonomičnost, logistiku i bezbednost“, ukazuje Eurovisionworld i dodaje da, u slučaju da ratno stanje potraje, ili da Ukrajina jednostavno ne bude u mogućnosti da bude domaćin Evrovizije zbog razaranja, ekonomije ili bezbednosti, onda takmičenje mora da se održi u nekoj drugoj zemlji Evrope.

Eurovisionworld ukazuje da zbog osvojenog drugog mesta na takmičenju, Velika Britanija ima dobru šansu da ugosti Evroviziju naredne godine.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je zadužena za Pesmu Evrovizije, rekla je u izjavi za NBC Nevs da ne mogu da spekulišu o planovima za vanredne situacije za pobedu Ukrajine.

„Kada u subotu uveče krunišemo pobednike, počećemo da razmatramo takve odluke u narednim nedeljama, bez obzira ko su pobednici“, naveli su oni.

Prema Martinu Osterdalu, izvršnom supervizoru Pesme Evrovizije, EBU će sada razgovarati o mogućnostima za Pesmu Evrovizije 2023. sa ukrajinskim emiterom UA:PBC:

Kako navode, taj proces će početi nekoliko nedelja posle Evrovizije 2022, bez obzira ko pobedi, rekao je Martin Osterdal pre Velikog finala.

Ubrzo nakon pobede Kalush Orchestra, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da će se potruditi da jednog dana ugoste učesnike i posetioce Evrovizije u ukrajinskom Mariupolju, slobodno, mirno i obnovljeno. On se zahvalio na pobedi i svima koji su glasali za njih.

Eurovisionworld je istakao i to da je situacija sa domaćinom Pesme Evrovizije 2023. puna neizvesnosti, i da se nadaju da će više informacija imati u narednim nedeljama.

Australija i ostali izuzeci

Od 2015. godine, kada je Australija pozvana da učestvuje na Pesmi Evrovizije, učestvovali su pod jednim uslovom – U slučaju da pobede, Australija bi morala da bude partner sa evropskim emiterom kako bi bila ko-voditelj Evrovizije sledeće godine u nekoj evropskoj zemlji.

U dosadašnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije došlo je do šest izuzetaka u kojima pobednička zemlja nije bila domaćin takmičenja sledeće godine, a razlog je prvenstveno bio taj što emiter nije mogao da priušti da bude domaćin događaja.

Ti izuzeci su: 1956: Pobedila je Švajcarska – 1957 održana je u Frankfurtu, Nemačka; 1959: Holandija je pobedila – 1960. održana je u Londonu, Velika Britanija; 1962: Francuska je pobedila – 1963. održana je u Londonu, Velika Britanija; 1971: Monako je pobedio – 1972. održan je u Edinburgu, Velika Britanija; 1973: Pobedio je Luksemburg – 1974 je održan u Brajtonu, Velika Britanija; 1979: Izrael je pobedio – 1980 je održan u Hagu, Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari