Holandski Rajks muzej najavio restauraciju Rembrantove Noćne straže 1Foto: (AP Photo/Peter Dejong)

Čuvena slika holandskog umetnika Rembranta van Rejna „Noćna straža“ biće podvrgnuta restauraciji radi uklanjanja deformacije u njenom gornjem levom uglu, saopštio je danas amsterdamski Rajks muzej.

Platno dimenzija 3,8 sa 4,5 metara sledećeg meseca će biti izvađeno iz drvenog rama i stavljeno u novi radi uklanjanja neravnine nastale dok je slika bila smeštena u privremenoj galeriji tokom velikog renoviranja Rajks muzeja od 2003. do 2013. godine.

Slika prikazuje amsterdamsku policiju i primer je poznate Rembrantove upotrebe svetlosti i kompozicije radi stvaranja dinamične scene pune ljudi.

Muzej je naveo da je deformacija verovatno izazvana „prekomernim klimatskim fluktuacijama u galeriji“ u kojoj je slika bila privremeno izložena.

Predstavnica Rajks muzeja Petrija Nobl rekla je da je restauracija veoma važna za dugoročno očuvanje slike.

Slika je do sada pretrpela mnoge restauracije, a u sadašnji drveni ram stavljena je 1975. godine.

Najava restauracije usledila je nakon što je Muzej završio dugo i detaljno ispitivanje slike, uz pomoć visoke tehnologije, zahvaljujući kojem je otkriveno da je Rembrant nacrtao skicu pre upotrebe boje.

Stručnjaci su dugo sumnjali da je Rembrant skicirao delo pre nego što ga je naslikao 1642. godine, a sada imaju i dokaz.

Muzej je naveo da je najveći deo slike i dalje u odličnom stanju, a da su neki delovi u lošem stanju, delimično zbog mnogih intervencija kojima je „Noćna straža“ bila podvrgnuta od 17. veka.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.