Reditelj čuvenog SF filma „Imperija uzvraća udarac“ Irvin Keršner umro je minulog vikenda u Los Anđelesu u 88. godini života. Ovaj sineasta je najpoznatiji po drugom filmu iz prve snimljene trilogije o „Zvezdanim ratovima“, delu „Imperija uzvraća udarac“ iz 1980. godine. Keršner je bio velik prijatelj Džordža Lukasa, ali je dugo odbijao da radi taj nastavak.

On je smatrao da je prvi deo toliko dobar da nastavak nikako ne bi mogao da mu parira. Kako se prepričava u Holivudu, Lukas je Keršneru saopštio da bi voleo da upravo on režira drugi deo čuvene filmske priče, na šta je Kershner odgovorio pitanjem: „Zašto baš ja?“. A Lukas mu je rekao: „Zato što ti znaš sve što holivudski reditelj treba da zna, ali nisi Holivud.“

Njegov rad posebno odlikuju delovi serijala koje su započeli drugi reditelji, a kojima je dao poseban pečat svojim neobičnim i alternativnim pristupom filmu. Tako je ostao značajan i njegov doprinos serijalu o Džemsu Bondu – film „Nikad ne reci nikad“ (1983), u kojem Šon Koneri poslednji put igra agenta 007, a posebno je svoj stil potvrdio u radu sa Frenkom Milerom na filmu „Robokap 2“ (1990), koji je ujedno bio i njegov poslednji dugometražni igrani film. Pre nego što je ušao u rediteljske vode, Kershner se bavio muzikom i fotografijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari