Horor-metal fest u Doljevačkoj klanici: Ove godine i kamp za posetioce 1foto: Saša Đorđević/Slaughter Festival

Od 30. juna do 2. jula održaće se Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici u organizaciji Komplos Art Factory udruženja građana iz Doljevca.

Biće prikazano 36 filmova na tri bioskopska platna, jednom u glavnoj hali, i na dva bioskopska platna na otvorenom, u fabričkom krugu nekadašnje klanice. Biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi horor žanra. Istovremeno, publika će imati priliku da isprati nastupe 12 inostranih i domaću hevi metal bendova u pratećem programu, koji će nastupati na dva nezavisna stejdža „Slaughter Heavy Metal“ festivala.

Umetnički direktor festivala je istaknuti srpski poznavalac horor kinematografije, dr Dejan Ognjanović, pisac, kritičar, prevodilac i urednik, a za program pratećeg muzičkog dela zadužen je poznati muzičar Željko Ljubić Piti.

Najbolji film biće nagrađen Zlatnom Macolom, nagradom koja asocira na radni alat doljevačke klanice osnovane daleke 1952. godine.

Novitet na festivalu od ove godine predstavlja mogućnost besplatnog boravka u kampu u okviru festivalskog prostora kao i korišćenje bazena, teniskih i drugih sportskih terena kao i sportski ribolov. Uz priliku da se obiđu lokalne turističke destinacije kao što je srednjovekovni grad Koprijan. Rezervacije su otpočele i vrše se slanjem imejla na [email protected].

Sa ciljem podsticanja domaće filmske produkcije i širenja interesovanja za horor žanr, festival raspisuje konkurs za kratki domaći film strave, trajanja od 5 do 30 minuta.

Na otvaranju Festivala umetničkih horor filmova “Slaughter Festival”, nastupaće finska grupa „URAL UMBO“ koja će izvesti polučasovni program sa muzikom iz horor filmova, a odmah nakon toga sledi projekcija filmskog ostvarenja „REZ“ Oskarovca Mišela Hazanavicijusa.

 

Veliki kuriozitet predstavlja činjenica da je ova „zombi komedija“ otvorila i prošlogodišnji kanski festival.

Organizatori festivala iz programa ističu filmove: belgijski „MEGALOMANIJAK“, o bratu i sestri, potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama, jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone; danska brutalno crna satira o (ne)toleranciji, „NE GOVORI ZLO“, koja je pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima; „ORGIJA MRTVIH“, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj laureat Zlatne macole za film čiji je ovo nastavak; „UROKLJIVO OKO“, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima, „ZLOČINI BUDUĆNOSTI“ kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a itd.

Najboljem od njih biće dodeljena nagrada „Zlatna macola“ za najbolji dugometražni horor film.

Na festivalu će biti prikazano tridesetak stranih i domaćih filmskih ostvarenja na tri bioskopska platna: jedno u prostoru bivše klanice, i dva na otvorenom u krugu klanice, a pored toga, kao i prošle godine, biće postavljen i 9D bioskop. Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte se ne naplaćuje.

Specijalni gost festivala je Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM, koji će takođe biti prikazan na festivalu, a drugi važan gost je Miroslav Lakobrija, jedan od najistaknutijih i najvrednijih majstora za efekte maske. U prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba nekih od njegovih prepoznatljivih maski, delova tela, lutaka i drugih rekvizita iz domaćih i stranih filmova na kojima je radio. Pored toga, biće postavljena i izložba velikih foto-printova najuspelijih maski i čudovišta koja je kreirao, a na festivalu će biti prikazan i izbor kratkih filmova koje je režirao.

Još jedan od gostiju festivala biće Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, koji će zajedno sa Zečevićem i Lakobrijom učestvovati na tribini „20 GODINA T.T. SINDROMA“. Ova tribina će biti upriličena u Nišu, u subotu 1. jula, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter Festivala.

Kako bi ohrabrili filmske stvaraoce, ove godine organizatori su raspisali konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, u trajanju 5-30 minuta. Najuspešnija ostvarenja biće prikazana na festivalu, a najboljem će pripasti Zlatna macola za najbolji domaći kratkometražni horor film.

Za publiku iz Niša biće organizovan prevoz do Doljevca za sve tri festivalske večeri, a polasci će biti u 18:30 iz Niša ispred Doma Vojske.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Doljevac uz svesrdnu pomoć doljevačke javne biblioteke, turističke organizacije i komunalnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari