„Hotel wolf” kao tumačenje i analiza savremenog trenutka u čitavom svetu 1Foto: Predrag Cile Mihajović

Najnovija umetnička avantura poznatog kragujevačkog likovnog umetnika Vidana Papića, izložba slika i objekata pod nazivom „Hotel Wolf”, otvorena je Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Papić u Narodnom muzeju izlaže posle 23 godine a po rečima kustosa izložbe Tatjane Milosavljević, muzejskog savetnika „bez obzira na njegovu umetničku razbarušenost koja ga prati od samih početaka, izložba ima ozbiljan muzejski ton”.

Postavka „Hotela wolf” („Vučijeg hotela”) sastoji se iz dva segmenta: slika sa predstavama vukova i vrata ili portala, predmeta urađenih u drvetu sa mnogobrojnim, različitim aplikacijama i ovako koncipirana opravdava svoj naziv.

– Čitavu Papićevu vizuelnu priču treba shvatiti metaforično i u prenosnom značenju. Taj pas koji je izmučen i u jako teškom stanju i koji tumara između svih tih vrata u tom simboličnom hotelu nosi sa sobom analizu i tumačenje savremenog trenutka u čitavom svetu, smatra kustos izložbe Tatjana Milosavljević.

Ona skreće pažnju na natpise na slikama i predmetima koji su na različitim jezicima.

– To su citati, izjave ili rečenice (pre)uzeti iz mitologije ili istorijskih knjiga a tiču se kulture, politike, religije… ali i poularnih pesama iz osamdesetih godina prošlog veka sa prostora naše nekadašnje države… To je dodatna doza provokacije karakterističnu za Papićevo stvaralaštvo i koja ga prosto „vuče kroz umetnost koju on živi” i koju mi, kao posmatrači ne možemo da protumačimo „na prvu loptu”, smatra ona, dodajući da su u pitanju „dodatni kečevi njegove stalne intrige i višesmisaonosti”.

„Hotel wolf” kao tumačenje i analiza savremenog trenutka u čitavom svetu 2
Foto: Predrag Cile Mihajlović

Sam Papić ne oponira, imajuću u vidu svoju neobičnu poetiku, filozofiju opstanka i preživljavanja da se postavka „Hotela Wolf” odnosi samo na vuka, već, po njemu, nosi i neku vanvremesnku dimenziju pa je on naziva i „Vremeska ili istina mašina”.

I on za svoju poetiku i ambijent tajanstvenog, zavejanog, bezvremenskog ali i ujedno i svevremenskog „zabačenog Hotela, tamo negde” na nepoznatoj lokaciji smatra da ima za cilj „da uvuče u sebe posmatrača” ostavljajući njemu samom da tumači svu simboliku predstavljenu na čitavom nizu slika u umetničkih predmeta od drveta.

Vidan Papić (61) je umetnik bogatog i raznovrsnog opusa, čiji umetnički angažman, pored grafike, dizajna, slikarstva, podrazumeva i pedagoški, kao i rad na filmu, (dodaje) o čemu će se tek čuti. Srednju školu za Primenjenu umetnost „Đorđe Krstić” završio je 1979. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu1984. godine u klasi B. Likića i B. Džmerkovića.

„Hotel wolf” kao tumačenje i analiza savremenog trenutka u čitavom svetu 3
Foto: Narodni muzej Kragujevac

Od 2011. na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Odsek za Primenjenu i likovnu umetnost u statusu je redovnog profesora. Dobitnik je preko 50 značajnih nagrada u oblasti umetnosti u zemlji i inostranstvu. Papić je doprineo je formiranju imidža za više od 200 velikih institucija i kompanija, izradom simbola, logotipa, znakova i multimedije u grafičkom dizajnu,

Sarađivao je i sarađuje sa mnogim institucijama iz oblasti književnosti, umetnosti i kulture. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Učesnik je preko 30 likovnih kolonija i simpozijuma iz oblasti umetnosti i likovne kulture.

Izložba „Hotel wolf” otvorena je u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja do kraja februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari