Kolarac, zadužbina Ilije KolarcaFoto: Radenko Topalović/Danas

Britansko-ukrajinski violista i dirigent Maksim Rizanov nastupiće zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa, u subotu u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca, na humanitarnom koncertu za ugrožene ratom u Ukrajini.

Na repertoaru koncerta koji počinje u 20.00 biće dela Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach), Franca Šuberta (Franz Schubert), Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mocart), ali i, prvi put u Srbiji, muzika britanskog kompozitora Malkolma Arnolda (Malcolm) i ukrajinskog Miroslava Skorika.

Rizanov, čuveni violista i dirigent koji prvi put dolazi u Srbiju, rođen je u Krematorsku, a školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi, kao i Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu.

Umetnik danas važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Oskar u kategoriji klasične muzike, Gramofonova nagrada za 2008. godinu, kao i BBC-jeva nagrada za umetnika mlade generacije (2007-2009.).

Snimio je i objavio brojne albume na kojima svira violu, a koji su nagrađeni nekim od najvažnijih svetskih nagrada, među kojima je i nominacija za Gremi u kategoriji klasične muzike.

Rizanov svira na violi Đuzepea Gvadanjinija (Giuseppe Guadagnini) iz 1780. godine.

Kamerni orkestar „Gudači Svetog Đorđa“ osnovan je pre nešto više od 30 godina na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića.

Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike, a redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Karte za koncert, po ceni od 500 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca, a mogu se i rezervisati putem sajta Zadužbine (www.kolarac.rs).

Sav prihod od koncerta namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini, kroz podršku radu organizacijama „Save the Children“, „People in Need“ i Udruženje „KROKODIL“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari