I dalje bez rešenja za probleme samostalnih umetnika 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja pozivalo je sve zainteresovane aktere, uključujući Vladu Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu, da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Oni su u saopštenju dostavljenom medijima istakli da razumeju u potpunosti situaciju u kojoj su se našli naša zemlja i veliki broj zaposlenih u svim oblastima društva, te da je, prema evidenciji koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373.

„S obzirom na to da oni trenutno nemaju mogućnosti za obavljanje svojih delatnosti i da je pojedinima ugrožena egzistencija, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi samostalni umetnici trebalo da budu obuhvaćeni određenim vidom državne pomoći, u nekom razumnom i za državu mogućem iznosu. Mere pomoći radnicima u kulturi za vreme trajanja pandemije već su odobrene u više evropskih zemalja. Na taj način poslata je jasna poruka da kulturni poslenici nisu zaboravljeni i da je značaj kulture ključan za napredak svake civilizacije“, navodi se u saopštenju koje je potpisala Ivana Dedić, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

Povodom problema radnika u kulturi Srbije usled novonastalih okolnosti pandemije korona virusa na nadležne apeluje i Udruženje Kinetik Kolektiv i art.video.media.

„Smatramo da je oblast kulture i umetnosti izostavljena iz paketa državne pomoći, iako su se radnici u kulturi našli u izuzetno teškim i životno ugrožavajućim okolnostima. O težini problema svedoči i osnivanje Fonda za pomoć najugroženijim piscima u organizaciji Srpskog književnog društva, kao i rezultati ankete Centra za empirijske studije kulture. Do sada je anketu popunilo 198 umetnika“, ističu iz ovog Udruženja, koje je poštujući mere i preporuke SZO kao i uredbe Vlade Srbije o kretanju i održavanju skupova na teritoriji Srbije, radi prevencije širenja virusa korona, otkazalo nekoliko javnih događaja, filmske radionice, predavanja, gostovanja i projekcija svodeći umetničke sadržaje na digitalnu onlajn razmenu i osnovne informacije.

„Svim kulturnim radnicima će biti potrebna posebna pomoć u vremenu krize još nesagledivih posledica po rad i opstanak mnogih sektora privrede, i funkcionisanja društva u celini pa i umetnosti i kulture“, ističu iz Kinetik Kolektiva i dodaju da su „radeći samostalno u kulturi, brojni pojedinci su danas suočeni sa najtežim izazovom elementarnog preživljavanja u neočekivano teškim okolnostima, neizvesno dugog trajanja, iako su svoj život posvetili stvaranju umetničkih i kulturnih vrednosti koje su deo identiteta, istorije i tradicije naše zemlje, a koje je najbolje predstavljaju u čitavom svetu“.

Oni apeluju na vladu, Ministarstvo kulture i Grad Beograd da, između ostalog, hitno, brzo i efikasno uvedu vanredne mere zaštite svih radnika u kulturi u vidu isplate bazičnog, minimalnog prihoda koji bi omogućio opstanak u neizvesnim i nesigurnim radnim uslovima za vreme trajanja vanrednog stanja i svetske krize nezabeleženih razmera, što bi značilo takođe ispunjenje osnovne misije brige za kulturu jedne zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari