I dok su bombe padale 1

Povodom obeležavanja 19 godina od NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju u Istorijskom Muzeju Srbije u petak 23. marta od 18 sati biće svečano otvorena izložba “I dok su bombe padale”.

Na izložbi će biti predstavljeni slike umetnice  Bilјane Willimon i srpskog i francskog umetnika  Vladimira Veličkovića.

Njihovi radovi su nastali direktno podstaknuti ratnim događanjima 1999.  Veličković  je razbijanje, a potom i agresiju na SR Jugoslaviju, proveo u Parizu, gde živi i radi, a Willimon  je bombardovanje provela u Beogradu u svom stanu u blizini Vlade Republike Srbije, Generalštaba i Nemanjine ulice, područje koje je bilo česta meta vazdušnih udara.

Izložba obuhvata dela koja su  umetnik i umetnica  u proteklom periodu poklonili Istorijskom muzeju Srbije: sliku iz ciklusa „Moja zemlјa koje više nema” Vladimira Veličkovića, koja prikazuje početak raspada zemlјe, i slike Bilјane Willimon iz ciklusa „Zbogom pameti”, koje prikazuju završne faze procesa nestajanja nekadašnje Jugoslavije. Iz Istorijskog Muzeja Srbije (IMS) poručuju da su ova umetnička ostvarenja  u ovoj instituciji jedina posvećena ovoj tematici, te su stoga od posebne važnosti .

“Bez njih u budućnosti bi bilo nemoguće konstruisati potpune istorijske narative na ovu temu, a analiza narativnih diskursa stvorenih različitim oblicima javnog delovanja bi bila umanjena.” navodi se između ostalog u saopštenju IMS povodom ove izložbe. Njena postavka  biće  upotpunjena i hronologijom događaja dobijenom od Ministarstva odbrane Republike Srbije i novinske agencije Tanjug, kao i brojnim predmetima koje su kustosi Muzeja prikupili tokom NATO agresije. Autori izložbe su Tijana Jovanović Češka , Dušica Bojić, direktorka IMS a  koautor Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije.

Bojić, Willimon i Bjelajac govoriće i na otvaranju izložbe koja će publici biti dostupna do 11. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari