I Orkestar Opere Narodnog pozorišta se oglasio povodom zbivanja u ovoj kući 1Foto: Wikipedia

„U svetlu događaja vezanih za Narodno pozorište koji potresaju javnost poslednjih nekoliko nedelja, orkestar Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu želi da skrene pažnju javnosti na problematiku sa kojom se sreće u svakodnevnom radu više od deset godina unazad“, stoji na početku saopštenja koje je javnosti dostavio pomenuti Orkestar.

Ta je problematika, navodi se, „specifična, kompleksnija i sveobuhvatnija od one sa kojom je javnost upoznata u poslednje vreme“ a o težini situacije govori činjenica da je Opera na svom čelu u poslednjih 18 godina imala čak 13 direktora.

U saopštenju, dostavljenom Ministarstvu kulture, a sačinjenom nakon vanrednog sastanka Opera NP, govori se o nedovoljno definisanim pravima, obavezama i odgovornostima kao i lošim kolegijalnim odnosima, što sve utiče na rad orkestra, ali i na sektore Opere i Baleta u NP. Zaključeno je da je potrebno izabrati orkestarsko telo čija će svrha biti predstavljanje stavova orkestra u dijalogu sa upravnikom i Direkcijom opere, pa je izabran i Savet orkestra. Na inicijativu tog saveta 13. novembra održan je sastanak sa upravnikom Narodnog pozorišta Dejanom Savićem. Sastanku je prisustvovala i direktorka Opere Jasmina Trumbetaš. „Na većinu konciznih i dobronamerno postavljenih pitanja koja se tiču sistematizacije orkestra, umetničkog nivoa, tehničkih uslova i drugog, a sve zarad poboljšanja opštih uslova rada orkestra, te podizanja umetničkog nivoa, nije dobijen zadovoljavajući odgovor upravnika, već samo obećanja i prebacivanje odgovornosti“, zaključeno je nakon sastanka.

Zbog toga je orkestar rešio da se obrati Ministarstvu kulture, ali i javnosti iznoseći sledeće probleme: „Kreiranje i usvajanje neadekvatne sistematizacije koja prednost daje administraciji, a na štetu umetnika u Narodnom pozorištu, pogotovu orkestra, koji je lišen mnogih ključnih pozicija, loši uslovi rada, nedostatak jasne umetničke vizije u sektoru Opere, nepostojanje ili nefunkcionisanje mehanizama zaštite od ometanja na radu, nedostatak konstruktivne horizontalne i vertikalne komunikacije unutar Narodnog pozorišta.“

Na kraju se zaključuje da su se problemi do te mere nagomilavali, da „kozmetičke“ promene nisu dovoljne već moraju biti suštinske – u samom načinu vođenja nacionalnog teatra. U ime orkestra potpisani su članovi njegovog Saveta: Gorana Ćurgus, prva harfistkinja orkestra, Ana Đokić Brusić, član grupe prvih violina, Lena Kuzmanović, član grupe drugih violina, Igor Ilić, prvi trombonista orkestra, Miloš Jovanović, prvi hornista orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari