Ima šta da se čuje, a još više iščitava: Razgovor o knjizi „Raskršća” Slaviše Milovanovića u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo SKC Kragujevac

 

Večeras, u 18 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac održaće se razgovor o knjizi „Raskršća” autora Slaviše Milovanovića.

„Možemo reći da je ova Milovanovićeva zbirka najliričnija. Potvrđuje njega kao pesnika i ističe njegovu lirsku raskoš, koja se sada na jednom metaforički višeznačnom raskršću mnogo jasnije vidi. On pesmu doživljava i pronalazi tamo gde je mnogi ne bi ni naslutili. Otuda nailazimo kod njega na neobične metafore, neočekivana poređenja i originalne jezičke ukrase”, kaže prof. dr Predrag M. Jašović o Milovanovićevom stvaralaštvu.

Po njegovim rečima „to ovu poeziju i njenog pesnika čini modernim i novim na lirskom podneblju srpskog jezika”.

– Oseća se da on nad svakom pesmom dugo bdi, promišlja je dok ne reši da je pusti, kako sam kaže – da se čuje, a kod njega ima šta da se čuje, a još više iščitava, istiće dr Jašović.

Autor Slaviša Milovanović, rođen je u Goraždevcu. Gimnaziju završio u Peći, Ekonomski fakultet u Nišu.

Objavio je knjige poezije: „Moj okvir za sliku”, (2012), „Okvir za zamku” (2012), „Ne trči, prosućeš mi reči” (prevod na nemački jezik – 2014), „Crnom vodom na Dunavo” (2016).

Pesme su mu objavljivane u književnoj periodici, zastupljen u mnogim zbornicima, kao i antologijama poezije: „Antologija kosovsko-metohijske poezije” (2015), „Figure u tekstu – gradovi u fokusu” (2019) i „Antologija srpskih pesnika rođenih u periodu” 1946-1996.

Pesme su mu prevođene na nemački, engleski, arapski i rumunski jezik. Živi u Kragujevcu.

Ulaz na promociju knjige „Raskršća” u kragujevačkom SKC-u je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari