In memoriam: Friderike Majreker (1925-2021) 1

Velika dama eksperimentalne književnosti Friderike Majreker, austrijska pesnikinja, izumiteljka novih reči u poeziji, dobitnica Bihnerove nagrade za književnost i proslavljena književnica, upokojila se prošlog petka u Beču u 96. godini, kako je saopštio njen izdavač Suhrkamp Verlag u Berlinu.

Majreker je autor preko sto knjiga poezije, tekstualnih kolaža, romana, knjiga za decu, tekstova za pozorište u kojima je prekoračavala konvencionalne šablone naracije.

Eksperimentisanje jezikom i rečima bila je njena osobenost. Svoj odnos prema književnosti je izrazila sentencom koju možemo smatrati i šifrom njene egzistencije: „Ja živim, ja pišem.“ U 15. godini je otkrila svoj dar za pisanje. Odlučujući je bio njen susret na literarnoj sceni u Beču sa pesnikinjom Ingeborg Bahman i spisateljem i akrobatom rečima Ernstom Jandlom (1925-2000), sa kojim je, do njegove smrti, Majreker činila kongenijalni par. Friderike Majreker je bila blaga i magična pesnikinja čiji će glas nedostajati evropskoj književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari