In Memoriam: Miodrag Sibinović (1937-2020) 1Foto: Wikipedia/ Dajana L

Istaknuti srpski slavista, lingvista, prevodilac, književnik i penzionisani profesor Filološkog fakulteta Miodrag Sibinović preminuo je juče u 83. godini, saopštila je porodica, a prenose agencije.

Sibinović je objavio više od 300 stručnih i naučnih radova i 20 autorskih knjiga iz oblasti nauke o književnosti.

Njegova knjiga „O prevođenju“ (1990) bila je osnovni udžbenik za sve srednjoškolce prevodilačkog smera u Srbiji.

Sibinobićeva predavanja iz ruske narodne književnosti i iz teorije prevođenja bila su prva predavanja iz ovih naučnih disciplina na slavistici i Beogradskom univerzitetu.

Radovi su mu objavljivani, osim na srpskom, na ruskom, češkom, francuskom, beloruskom i ukrajinskom jeziku.

Godine 1996. dobio je zvanje počasnog doktora Moskovskog univerziteta.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a bio je i nosilac posebnog priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Tokom života angažovao se povremeno na stručnim i organizacionim poslovima Saveza slavističkih društava Jugoslavije, Slavističkog društva Srbije, Društva za strane jezike i književnosti Srbije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Učestvovao je u pripremama za osnivanje Društva srpsko-ruskog prijateljstva Srbije. Jedan je od osnivača i Srpsko-ukrajinskog društva Republike Srbije.

Od 1990. je predsednik Komiteta slavista Jugoslavije, a 1991. je izabran za člana svetskog Međunarodnog slavističkog komiteta (na obe ove funkcije 1998. dao je ostavku).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari