In memoriam: Zoran Miljković (1947 - 2020) - glumac i vitez Ljubičeva 1Nema malih i velikih uloga, ima malih i velikih glumaca: Zoran Miljković Foto: Privatna arhiva

Nema malih i velikih uloga, ima malih i velikih glumaca.

Zoran Miljković, prvak Malog pozorišta „Duško Radović“, bio je upravo dokaz da male uloge čine velike glumce, pa ga publika pamti po upečatljivim rolama agenta Ilije u „Povratku Otpisanih“, fudbalera Rokija u „Vrućem vetru“ i džokeja Alimpija u kultnom filmu „Poslednja trka“.

Pozorišna publika, posebno ona najmlađa, odrastala je uz njegove uloge u „Dušku Radoviću“, gde je radio 35 godina, od toga 15 kao prvak ansambla.

Iako je na filmskom platnu često tumačio negativce, privatno je bio veliki pozitivac, tako da ga se glumačke generacije iz matičnog teatra sećaju kao velikog glumca blage naravi i umetnika sa kojim su svi voleli da rade, te je u jednom trenutku igrao u svim predstavama koje su bile na repertoaru pozorišta na Tašmajdanu.

Odrastao je na Dorćolu, odakle se kao dete preselio u Požarevac, gde je počeo da se bavi konjičkim sportom. Kao omladinac učestvovao je u snimanju filma „Bitka na Neretvi“, jer je njegov Konjički klub „Veljko Dugošević“ iz Požarevca pozvan da pomogne u masovnim scenama jednog od najskupljih i najpoznatijih jugoslovenskih filmova.

Kasnije je kao džokej statirao i u koprodukcijama o Vinetuu, kada se zaljubio u glumu, postao član Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“ i život posvetio daskama koje život znače.

Jedini je srpski glumac koji je dva puta bio pobednik višeboja u okviru Ljubičevskih konjičkih igara u Požarevcu, pa je kao dvostruki Vitez Ljubičeva bio karakterističan po tome da u filmskim scenama nikada nije imao dublera.

Sahrana Zorana Miljkovića je u utorak, 25. avgusta, na groblju Lešće u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari