Index.hr: Srbi daju više od 200.000 evra za film koji glorifikuje opsadu Sarajeva 1Foto: Arclight / Alamy / Alamy / Profimedia

Filmski centar Srbije dao je 214.146 evra za snimanje filma Linija redatelja Dragoljuba Elčića, koji veliča opsadu Sarajeva, piše portal Index.hr.

Kako je Danas nedavno preneo, na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom finansijska sredstva dodeljena su projektima: „Ruka pravde“ Nebojše Pajkića, „Linija“ Dragoljuba Elčića i „Dečanski ključ“ Milutina Petrovića.

Konkurs je ispratio i Index.hr, ukazavši da je „komisija u obrazloženju, koje je objavljeno na veb stranici Filmskog centra Srbije, navela da se filmski projekat Linija bavi dobrovoljnim dolaskom dr. Miodraga Lazića na prvu borbenu liniju ratom zahvaćenog Sarajeva, tačnije na Grbavicu, i formiranjem ratne bolnice na prvoj liniji fronta.

Dodali su da je Lazić bio istorijska ličnost i da je redatelj film razvijao po motivima knjige Dnevnik ratnog hirurga.

Takođe, ističu da je ovo „ratni film čija osnovna dramska konstrukcija predstavlja junaka koji se u suštini bori za život u nemilosrdnom ratnom okruženju“. Dodali su kako je opštepoznato da je sarajevsko ratište bilo jedno od najkrvavijih i najbrutalnijih tokom sukoba koji su se događali po raspadu SFRJ.

Tvrde da film daje novu perspektivu

„Najsnažniji deo ovog filmskog projekta predstavlja prikaz egzodusa više od 130 000 sarajevskih Srba koji po potpisivanju mira odlučuju da se isele iz svojih domova koje su tokom 4 ratne godine uporno branili, noseći sa sobom svu svoju pokretnu imovinu sa zemnim ostacima svojih predaka. “, naveli su na sajtu Filmskog centra Srbije.

„Od početka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, Sarajevo i uopšte sarajevsko ratište je i u medijskom i da kažemo kinematografskom smislu prikazivano na jedan jednostran način u okviru koga su Srbi predstavljani kao zlikovci, na jedan istorisjki da kažemo iskrivljen način “, dodali su.

Tvrde da film ”Linija” pokazuje jedan drugi ugao gledanja, kroz vizuru ratnog hirurga koji se svakodnevno bori za živote svih svojih pacijenata, bez obzira na njihovu uniformu ili versku pripadnost, pri tome uz korišćenje dokumentarnog materijala daje faktografski utisak realne situacije i autentičnosti istorijskih okolnosti događaja sa kojima se boravak Dr Midraga Lazića na Grbavici prepliće“.

„Rediteljska eksplikacija je jasna i precizna i naročito je dobro elaborirano tretiranje i kombinovanje već postojećeg dokumentarnog materijala koji prati ratna dešavanja, aktivnosti Dr Lazića, egzodus… Jako je interesantan rekonstruktivni stil, iste pozicije kamere, asocijativni prelaz sa arhivskih na snimljene kadrove, montaža dokumentarnog i kvazi dokumentarnog materijala“, naveli su iz FCS, a prenosi Index.hr u svom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari