Inspirisano tamnom stranom baroka 1

Holandska trupa Skapino balet izvešće večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstavu „Skala“.

Nastup ove najdugovečnije trupe umetničke igre u Holandiji (nastala je 1945. godine) deo je 15. Beogradskog festivala igre. Komad „Skala“ kreirao je Ed Vub, umetnički direktor ove kompanije, inspirisan periodom baroka.

„U pitanju je spoj pozorišta i baleta sa baroknom muzikom. Ima mnogo divnih i raskošnih kostima, iza kojih se krije dekadencija, trulež i korupcija“, ovim rečima je predstavu opisao holandski ambasador Hendrik van der Dol.

„Predstava nije zasnovana na istorijskim činjenicama, već je sve fantazija. Inspirisana je barokom, ali ima tu mešavine mnogih stilova. Mi koristimo mikrofone, film… Kostimi i šminka su u duhu baroka. Ali iza toga se krije, kao što je rekao ambasador, prljavština i bolest. To je vreme bez srednje klase, kada su postojali samo bogati i siromašni. Bogatima je često bilo dosadno pa su kreirali intrige“, istakao je Ed Vub.

NJegov komad predstavlja nastavka predstave „Biser“ koja, kako kaže, nije toliko mračna kao „Skala“, a u planu je i finalni deo trilogije. „Moram da naglasim da je ova predstava i zabavna. Koreografski rad može biti ozbiljan, ali mora da bude i prihvatljiv publici i da komunicira sa njom“, naglasio je Vub, koji u svojim postavkama koristi živu muziku.

Inače, Skapino balet je već poznat domaćoj publici, budući da je ova trupa nastupala na BFI 2011. godine. NJihov repertoar zasnovan je na delima mladih koreografa. „Holandija je mala zemlja ali ima mnogo kompanija. Dešava se da širom Evrope možete videti sličan repertoar, jer uglavnom svi angažuju iste koreografe. Mi smo želeli nešto drugačije, što bi nam dalo poseban identitet“, dodaje Vub.

Prethodno veče na Festivalu igre nastupila je Hone San Martin, igračica berlinske trupe Dance On. Ona je izvela solo komad „Legitimno“ koji je kreirala sa čuvenim koreografom Vilijamom Forsajtom, sa kojim je sarađivala više od 20 godina. Predstava je osmišljena kao razgovor kroz igru o igri i otkriva publici proces iza koreografije. Kompanija Dance On okuplja igrače koji imaju više od 40 godina, čije su iskustvo i mogućnosti često potcenjene.

U nastavku 15. BIF – 30. i 31. marta u operi i pozorištu Madlenianum nastupa kanadska kompanije Mari Šuinar sa komadom inspirisanim delom slavnog slikara Hijeronima Boša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari