Inspirisano učenjem japanskog filozofa Šunru Suzukija - Možemo li da zaustavimo "skrolovanje" i sagledamo ljude 1Foto: Ema Bednarž

U okviru ovogodišnjeg Festivala fotografije Vizualizator, umetnica Ema Bednarž predstavila je svoj rad na prvoj samostalnoj izložbi fotografija “Sedi sa svime”, u beogradskoj Galeriji „Nikola Radošević“.

Autorka se bavi pitanjem ljudskih odnosa u eri društvenih mreža kao dominantnog načina socijalne interakcije, a njena postavka se može obići do 10. decembra.

– U vremenu društvenih mreža kao dominantnog načina interakcije među ljudima i u dobu gotovo prinudnih svakodnevnih susreta sa mnogobrojnim licima koje besomučno “skrolovanje” slaže pred nas, postavlja se pitanje da li su nam ljudi bliži nego ikada ili se pak, zadržavanjem online distance, voljno odričemo želje da ih upoznamo? – upitkuje u konceptu izložbe.

Kroz medijum fotografije, Bednarž istražuje učenje japanskog filozofa Šunru Suzukija u datom društvenom kontekstu. Baveći se problemom razumevanja sveta oko sebe, Suzuki je svoju filozofiju zasnovao na ideji poistovećivanja čoveka sa okolinom, a inspirisana njegovim ‘uputstvima’ izložbom „Sedi sa svime“, autorka poziva na pažljivije, dublje poglede i uvide u svet i ljude oko nas, kroz otvorenost i prihvatanje bez predrasuda.

Izložba postavlja pitanje – Možemo li da zaustavimo „skrolovanje“ i zaista vidimo ljude koje se kriju iza lica koja nas svakodnevno okružuju?

O autorki:

Ema Bednarž rođena je 1981. godine. Kroz svoj rad u oblasti fotografije, istražuje različite ljudske senzibilitete i osobenosti, ulice, gradske zapise i životne procese, beležeći na taj način ne samo datost emocija i psiholoških dubina, već i kompleksnost višeslojnih angažmana koje njene fotografije očitavaju – od umetničkog, preko socijalnog, pa sve do filozofskog. Estetika Emine dokumentarno-umetničke kreće se poput filmske trake pred našim očima, reflektujući nam, kroz simbiozu noir-a i urbanog, realnog i nagoveštenog, intrigantnog i misterioznog, svu širinu dubokih pogleda na svim nivoima kako ova izložba i poručuje. Živi i stvara u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari