Internacionalne horske svečanosti u Nišu prvi put bez nagrade Milorad Veljković Špaja 1Foto: Youtube printscreen

U Nišu su završene 28. Internacionalne horske svečanosti, na kojima je u takmičarskom delu nastupilo 13 horova sa 400 izvođača iz pet zemalja.

Na festivalu je dodeljeno deset nagrada.

Prvi put od nastanka Horskih svečanosti nije dodeljena nagrada Milorad Veljković Špaja, za izvođenje srpskog autora, jer je žiri zaključio da su horovi imali kvalitete, ali prilikom izvođenja nisu ostvarili vrhunski rezultat.

Gran pri festivala pripao je vokalnom sastavu “Morski pesačinki” iz Burgasa u Bugarskoj, a ostale dve najvažnije nagrade dobili su Hor mladih “Radojica Milosavljević – Ica” Muzičke škole u Nišu i Akademski hor SKC-a Univerziteta u Nišu.

Crkveni hor “Branko” iz Leskovca dobio je nagradu publike i nagradu za tragalački odnos prema repertoaru.

Kamerni hor “Emanuil” iz Valjeva dobio je nagradu za najbolje izvođenje stranog autora, a Gradski mešoviti hor iz Vardara u Severnoj Makedoniji – za negovanje folklorne tradicije.

Nagrada za amatersko pevanje pripala je Mešovitom gradskom horu “Lira” iz Velike Gradiške, dok je nagradu za negovanje nacionalne tradicije dobio Mešoviti hor “Trison” iz rumunskog grada Braila.

Mila Pužić, iz Niša, nagrađena je kao najperspektivniji dirigent, a Marko Milisavljević, takođe iz Niša, kao najbolji solista.

Posthumno su dodeljene povelje za životno delo dirigentkinji Darinki Matić Marović i vokalnoj solistkinji Snežani Spasić.

U žiriju su bili bugarsko-turski dirigent Nikoaj Merdzanov, muzikolog iz Beograda Sonja Marinković, kompozitor i dirigent iz Bosne i Hercegovine Rade Radović, niški profesor muzike Dimitrije Marković i dirigent iz Kragujevca Katarina Stanković.

Internacionalne horske svečanosti nisu održane 2020, zbog epidemije koronavirusa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari