Internacionalni džez festivala „JazIbar“ deveti put u Kraljevu 1Foto: Promo

U Kulturnom centru „Ribnica“ u Kraljevu, današnom konferencijom za štampu najavljen je IX Internacionalni džez festival „Jazzibar“ koji počinje sutra, 13. septembra u 20 časova, i traje dva dana.

Festival otvara instrumentalni muzički sastav Belgrade fank combo, nastao početkom 2016. godine u Beogradu. Zatim će, u 21 čas nastupiti Vladimir Maričić kvartet koji izvodi kompozicije Vladimira Maričića sa pečatom balkanske ornamentike.

Na kraju prve festivalske večeri nastupiće kvartet Luke Ignjatovića „Shime“ koji se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste benda, Luke Ignjatovića.

Svi koncerti, prve večeri festivala, biće održani u dvorištu Francuske kuće.

Drugog festivalskog dana, u subotu 14. septembra, IX „JazIbar“ seli se na centralni gradski Trg spskih ratnika, a početak u 20 časova, rezervisan je za nastup kvarteta kompozitorke, tekstopisca, pijanistkinje i pevačice iz Zagreba, Lane Janjanin. Lana se školovala na prestižnom univerzitetu u Austriji a prošle godine je objavila debitantski album autorske muzike „A Minute of Love“, koji je snimila sa svojim džez sastavom.

Zatim, u 21 čas, na pozornicu izlazi „Big bend RTS“, koji je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar – big bend. Na nastupu u Kraljevu sa njima će muzicirati i italijanski saksofonista Francesco Santuci. Ovo, inače, nije njihov prvi nastup na „JazIbar“-u, a publika će, i ove godine, biti u prilici da uživa u maestralnom izvođenju i improvizacijama u kompozicijama savremenog džez izraza.

Nastupom, u 22:30 časova, „DiLuna blues band“-a iz Beograda biće zatvoren ovogodišnji, deveti po redu Internacionalni džez festival „Jazzibar“. To je bluz grupa poznata po odličnim koncertnim nastupima, koju predvodi gitarista Dragan Marković Mare. Grupu su, 1989. godine osnovali Dragan Marković Mare i Saša Ranđelović Ranđa. Nastupi ovog benda su u stilu rok koncerata, dok je muzika pravi bluz. Izvode i pesme koje pripadaju hipi eri i belom soulu, koga je maestrano interpretirala Dženis Džoplin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari