Savršeni marginalcifoto: Roberto Pavić

Ako vam kažemo da u Beograd stižu „Savršeni marginalci“ možda ostanete zbunjeni, uz potpitanje, „Ko?“. Ali ako vam kažemo da su to momci iz „Hladnog Piva“, onda ste već pohitali ka svirci i prvom redu.

Savršeni marginalci nastaju nakon raspada benda „Hladno Pivo“. Mile Kekin je rešio da krene na jednu stranu, sa pratećim bendom, dok ostatak momaka, Zoran Subošić Zoki (gitara), njegov brat Mladen Subošić Suba (bubanj) i Krešimir Šokec Šoki (bas gitara) krenuli na drugu stranu, dopunjeni vokalom Hrvojem Krmpotićem Krmpom, poznatim iz HC benda „Deafness by Noise“.

Vratili su se starim pesmama, nešto bržim i tvrđim, koje stari fanovi „Hladnog piva“ i dalje vole, i koje su se realno najviše čekali na nastupima poslednjih godina. Bend svira pesme sa albuma „Džinovski“, „G.A.D.“ i „Desetka“, a pre nego li stignu po prvi put kao „Marginalci“ u Beograd, popričali smo sa Zoranom Subošićem Zokijem, o starim dobrim vremenima, ali i onim još boljim koji će tek doći.

“Savršeni Marginalci“ za Danas:

Za početak, kad ste znali i kako ste se skontali da ova „old school“ Hladno pivo priča mora da nastavi da postoji?

Nismo znali. Kada je Mile najavio da odlazi iz „Piva“, nismo imali ideju da ćemo tako krenuti. Sjetili smo se Krmpe jer smo imali davno tu ideju krenuti na turneju sa prva tri albuma. To je ono što najbolje radimo, ali radimo i nove pjesme, pa je ideja postala pravi bend.

Zašto ste „Savršeni marginalci“ a ne „Buba švabe“, „Usamljeni u gomili“ ili „Trening za umiranje“. Šta je to šta se izdvaja kod te pesme, što vas okuplja?

Još prije par godina sam otvorio profil na Fejsu i mail „Savršeni marginalci. Bilo nam je to nekako prirodno. Svi volimo punk, metal i hard core i cijela situacija oko nas nam se činila savršeno marginalna i autentična.

Kakav je osećaj sad kad ste iskusniji i stariji, vratiti se tim nekim pesmama koje dugo niste svarali, a koje su nastale kad ste bili mnogo veći klinci?

Iskreno, izgleda da smo u glavi bliži tim većim klincima nego starcima, s time što su klinci napredovali muzički pa sada te pjesme zvuče kao da nas goni sto đavola, ali kontroliranih i iskusnih đavola.

Ograničili ste se na ta prva tri albuma, ali da li vam neka od ovih kasnijih pesama nedostaje i mislite da kad biste je „umuvali“ u reperotar, da se ne bi puno primetilo?

Postoji nekoliko pjesama iz kasnije faze „Hladnog piva“ koje bi super legle, neke i sviramo, ali nikada ih ne najavljujemo prije koncerta, to su mahom žešće i brže pjesme.

Koliko je proba trebalo sa Krmpom da bi se osetila ona prava bendovska energija? I kako je uopšte došlo do priče sa njim?

Mislim da smo već na prvoj probi legli, čak i sada kad radimo neke nove pjesme kužimo se. Krmpa je naš stari prijatelj i HC legenda iz benda DBN, on nam je bio prvi i jedini izbor, a i mi njegov kako sad izgleda.

Koji pank bendovi regiona su oni sa kojim bi voleli da delite binu?

K3P, Goblini, Atheist rap, nešto starija garda i naši stari prijatelji. Imamo i neke zajedničke poveznice u stavovima i energiji, ali volimo mnoge bendove i gušt nam je svirati.

Bio sam skoro u Zagrebu i video neke slične gluposti koje srećem svakodnevno u Beogradu. Reklame za kockarnice, kao i neke nove građevine koje ne odgovaraju arhitekturi grada. Šta vi vidite kao glavne probleme u regionu koji nas na neki način ujedinjuju?

Sindrom Hamleta iz Mrduše donje. Sve se svodi da moraš znati nekog ko zna nekog i mnoge stvari su ti otvorene bez obzira na zakone ili zdravu logiku. Lokalni šerifi i madame koji haraju.

A šta je ono dobro što svi imamo i što ipak može da na poveže i obraduju u daljem suživotu na ovim prostorima?

Sport, muzika, filmovi, knjige, putovanja. Kužimo se jer smo jedan kulturni prostor.

Da li ste svesni veličine i zaostavštine koju je Hladno pivo ostavilo na ovim prostorima, koliko su te pesme duboko došle do ljudi?

Ponekad kad sretneš nekoga ko ti opiše kako je upoznao svoju ženu ili muža, dečka, curu ili te slušao na maturalnom putovanju, začeo dijete uz tvoju muziku i pjesme. Pisala diplomski rad itd… Male svakodnevne ljudske stvari me najviše vesele. Nismo džaba krečili, mislim.

Jel postoji želja za stvaranjem novih pesmama? Kako bi one izgledale, kao nastavak prva tri HP albuma, ili kao nešto potpuno drugačije?

Već smo počeli stvarati, čini nam se da će to biti progresivni spoj metala, punka, HC-a i raznih muzičkih vrsta, mada nikad ne znaš na kraju kako će to zvučati, u toj dubiozi i jeste čar.

Bend nastupa u Domu Omladine 15.03. a ulaznice za koncert Marginalaca možete nabaviti po ceni od 1.800 dinara putem servisa Tickets i eFinity.rs.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari