Ispraćaj uz Montipajtonovce 1Foto: FoNet / TV

Jedan od osnivača legendarnog Feral Tribjuna, ratni reporter, novinar, kolumnista, reditelj i književnik Predrag Lucić sahranjen je danas na groblju Lovrinac u rodnom Splitu.

Prema izveštajima hrvatskih medija, Lucićeva sahrana bila je „jedna od najvećih koje je Split ikada video“, a poznati novinar ispraćen je uz muziku Montipajtonovaca „Uvek gledaj na svetlu stranu života“ (Always Look on the Bright Side of Life).

Od Lucića oprostili su se, između ostalih, glumci Rade Šerbedžija i Žarko Radić, Boris Dežulović, Senad Pećanin, Ahmed Burić, Milorad Pupovac, Davor Bernardić, Drago Pilsel… Rade Šerbedžija pročitao je dve Lucićeve pesme, a oproštajni govor održao Dežulović, koji je zajedno sa Predragom Lucićem i Viktorom Ivančićem osnovao Feral Tribjun.

– U jeziku u kojem živimo nema reči ni imenice za našega tebe, a siromašan je jezik koji za tebe nema reči. Tom si jeziku, eto, jedna reč previše, svaki put za njega prevelik, vazda preko njegove sitne mere. Prevelik, prejak, preglasan, predobar, predrag. Previše velik za jezik kojim ćeš pisati, previše jak za gomilu nasuprot koje ćeš stati, previše glasan za tišinu koja će te slušati, previše dobar za vreme u kojem ćemo se naći, previše drag za ljubav kojom ćemo te voleti … S tobom je teško, bez tebe preteško. Mesecima si nas pripremao na ovo, ali ipak nije lako – rekao je Dežulović, prenose hrvatske agencije.

Na komemoraciji održanoj prekjuče u riječkom Novom listu, gde je Predrag Lucić posle gašenja Ferala 2008. imao kolumnu Trafika, između ostalog, ocenjeno je da je „Lucić pisao slobodno unatoč poteškoćama, da ga nitko nije mogao zaustaviti i da se nitko nije usuđivao dirati u novinare takvog profila“. Prema rečima zamenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, „Lucić, nesumnjivo s pameću, najbolje u hrvatskom novinarstvu – kritizirao je tadašnje elite, te razbijao uvriježene mitove i u vrijeme Domovinskog rata“.

U Mostaru proteklih dana Portal Tačno.net, Centar za kritičko mišljenje i Centar za mir i multietničku saradnju osvetlili su Stari most likom Predraga Lucića, koji je preminuo 10. januara u 53. godini. Njegov odlazak duboko je potresao ne samo hrvatsku javnost već i druge delove bivše SFR Jugoslavije, gde je bio cenjen kao „novinar bez mrlje“, a njegovo novinarstvo jednom rečju ocenjivano kao sloboda. Telegram saučešća Lucićevoj porodici uputio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari